Pictorul român Adrian Ghenie, un adevărat fenomen al artei contemporane, a reușit să își transforme talentul într-o adevărată avere. Cu lucrări vândute pentru sume colosale, în toată lumea, cum ar fi „Pie Fight Interior 12” care a ajuns la 10,3 milioane de dolari, averea sa ar putea depăși ușor 30 de milioane de dolari. Și dacă credeți că acesta e doar un artist visător, Ghenie își plasează banii și în proiecte culturale, susținând tinerii artiști din România.
Născut pe 13 august 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2001.
Adrian Ghenie realizează picturi puternice la limita dintre reprezentare și abstractizare, preferând cuțitul de paletă pensulei. Subiectele sale preferate tind să fie portrete vii ale unor figuri-cheie din istoria secolelor XIX și XX – Charles Darwin, Vladimir Lenin, Vincent Van Gogh și Marcel Duchamp – uneori ca autoportrete parțiale, scrie ARTPRICE.
Picturile sale extrem de expresioniste și organice par să se concentreze asupra materiei distorsionate și a cărnii torturate, cam în aceeași linie cu operele lui Lucian Freud și Francis Bacon (cu care a fost adesea comparat și chiar juxtapus în cadrul unei expoziții la Fundația Palazzo Strozzi din Florența, în 2012).
Christie’s a descris „limbajul artistic unic” al lui Ghenie ca fiind „inspirat și influențat de o serie de maeștri ai artei, de la prolificele tablouri istorice ale lui Rembrandt, pânzele dramatice renascentiste ale lui Tintoretto, până la viziunile turbulente și fantomatice ale lui Francis Bacon. Pasajele abstracte ale lui Ghenie evocă, de asemenea, atât tehnica lui Gerhard Richter cât și vigoarea lui Willem de Kooning”.
Lumea artei îl remarcase pe Adrian Ghenie încă din timpul unei expoziții din 2006 la galeria Haunch of Venison din Zurich.
În 2011, Haunch of Venison, care devenise în 2007 o filială a celei mai puternice case de licitații din lume, și anume Christie’s, și-a deschis al doilea spațiu la Londra și i-a dedicat o expoziție personală tânărului Adrian Ghenie.
După aceea, lucrările sale au fost expuse în numeroase locuri din întreaga lume, inclusiv la Muzeul de Artă Contemporană din Denver, la Palazzo Strozzi din Florența și la Kunsthalle Mucsarnok din Budapesta, iar reputația sa a crescut pe măsură.
Ascensiunea fulminantă a lui Adrian Ghenie a început în 2011, când lucrările sale au fost incluse într-o expoziție de grup la prestigioasa Pace Gallery. Susținută de una dintre cele mai respectate galerii din lume, o pictură puternică intitulată Swimming Pool (măsurând mai puțin de 50 cm) a fost prezentată ulterior la Phillips de Pury & Company din New York în același an, unde a atras imediat oferte puternice din partea colecționarilor bogați, ajungând la o valoare dublă față de estimarea sa, cu un preț de vânzare de 22.500 de dolari.
Scena era pregătită… un nou star era pe cale să apară.
În 2013, Pace Gallery și-a adus o nouă contribuție la succesul deja considerabil prin dedicarea unei prime expoziții personale – cu catalog – lucrărilor lui Adrian Ghenie la New York (Adrian Ghenie: New Paintings, 8 martie – 4 mai 2013).
În urma acestei expoziții, prețurile operelor sale la licitații au crescut vertiginos, un portret „revizitat” al lui Elvis Presley ajungând la peste 330.000 de dolari la Sotheby’s Londra în iunie 2013.
În anul următor, a depășit pentru prima dată pragul de un milion de dolari cu o lucrare intitulată „The Fake Rothko”, care s-a vândut cu 2,4 milioane de dolari (pe 30 iunie 2014 la Sotheby’s la Londra) față de o estimare maximă de 596.000 de dolari. Acest rezultat spectaculos i-a sporit în mod natural celebritatea, iar sfera licitațiilor de artă a început să îl vadă ca pe un nou „profet” al picturii contemporane.
În 2015, cariera lui Ghenie a primit două noi impulsuri: primul a fost prezența sa în galeria Thaddaeus Ropac, care i-a oferit o expoziție la Paris la sfârșitul lunii octombrie, al doilea a fost o expoziție de imens succes la pavilionul românesc al celei de-a 56-a Bienale de la Veneția, unde Ghenie a reprezentat România cu „Darwin’s room”, o explorare profundă în pictură, istorie și istoria artei.
Această contribuție foarte apreciată la Bienală l-a propulsat în prim-planul scenei contemporane, iar prețurile operelor sale au explodat în lunile care au urmat, până la recordul de 4,5 milioane de dolari atins în februarie 2016 pentru o lucrare care îi aduce un omagiu lui Van Gogh („Self-Portrait As Vincent Van Gogh”).
Trei luni mai târziu, o altă licitație la Sotheby’s a oferit un autoportret al lui Ghenie ca Vincent Van Gogh, cu o estimare de aproximativ 200.000 de dolari. Expusă în 2013 la galeria Pace, apoi la Bienala de la Veneția în 2015, pictura a fost adjudecată cu 2,59 milioane de dolari, de zece ori mai mult decât estimarea sa inițială.
În octombrie 2016, impulsul a căpătat o forță dramatică atunci când lucrarea sa Nickelodeon (2008), estimată la circa 2 milioane de dolari, a fost adjudecată cu peste 9 milioane de dolari.
(Citește și: 50 Cent, dezvăluire surprinzătoare despre motivul pentru care nu s-a însurat niciodată: „Nu vreau să fiu un ostatic…”)
La sfârșitul anului 2016, cifra de afaceri a licitațiilor lui Ghenie se ridica la 27 de milioane de dolari, o performanță care l-a promovat pe artist de pe locul 550 pe locul 60 în clasamentul global al artiștilor realizat de Artprice în funcție de cifra de afaceri anuală a licitațiilor.
A urmat o perioadă de încetinire, dar în 2021 lucrurile au accelerat din nou și, pe 26 mai 2021, Christie’s a stabilit un nou record pentru artist, de 10,3 milioane de dolari – un nou record de licitație – cu o monumentală pictură intitulată „Pie Fight Interior 12” (2014).
Acest rezultat spectaculos a fost marcat în timpul unei licitații la Hong Kong organizată în paralel cu o expoziție intitulată „Flesh and Soul: Bacon/Ghenie”, organizată tot de Christie’s.
Mai recent, lucrările lui Ghenie au continuat să atragă interesul cumpărătorilor.
O privire pe site-ul INVALUABLE arată că mai multe lucrări au fost puse la licitație recent. Printre ele, un tablou intitulat “St. Christopher”, datat 2018, oferit de Sotheby’s, avea un preț de vânzare estimat la circa 2,5 milioane de dolari.
Adrian Ghenie investește o parte din banii săi în proiecte culturale și în sprijinirea artei contemporane, în special prin intermediul galeriei sale din Cluj-Napoca, intitulată Plan B.
Această galerie, fondată împreună cu Mihai Pop, promovează artiști emergenți și contribuie la dezvoltarea scenei artistice românești și est-europene. Ghenie este cunoscut pentru faptul că susține tinerii artiști și încearcă să creeze o punte între scena locală și cea internațională.
Pe lângă investițiile în artă, Ghenie este discret cu privire la portofoliul său financiar, iar detaliile despre alte posibile investiții sunt rare.
(Citește și: Ireal! Pe cine poate spiona P. Diddy din închisoare. Detalii halucinante despre locul în care este închis)