Saramura de pește se numără printre delicatesele făcute de gospodine, mai ales dacă are un gust ca-n Deltă. Adică de pește proaspăt, gătit ca la carte. Totul poate fi un adevărat deliciu dacă ții cont de câteva secrete ale bucătăreselor pricepute. Modul în care peștele este preparat contează mult pentru gustul mâncării, scrie Evz.ro. Metodele pe care oricine trebuie să le știe, pentru un preparat delicios, ca la mama acasă!
Saramura de pește se numără printre preparatele preferate ale românilor. Se mănâncă în multe zone de la noi din țară, unde gospodinele țin cont de diverse trucuri pentru a o face cât mai gustoasă. Nu mai este un secret faptul că saramura de pește, ca-n Deltă, este un deliciu nu doar pentru pescari, ci și pentru turiștii care merg acolo și nu ratează ocazia de a gusta această mâncare. Totul depinde de cum este făcut peștele.
Pentru prepararea unei saramuri, bucătăresele au nevoie de următoarele ingrediente: un crap mare (2,5-3 kilograme), 50 de ml de ulei de floarea soarelui, patru ardei kapia roșii, patru ardei iuți, 500 de grame de roșii bine coapte, o căpățână de usturoi, o legătură de cimbru proaspăt, o frunză de dafin, o legătură de pătrunjel proaspăt, sare, piper negru boabe și una sau două linguri de oțet, conform sursei citate mai sus.
Peștele trebuie curățat bine de solzi și mațe. Apoi, trebuie clătit cu apă rece și tamponat cu șervețele de bucătărie, pentru a absoarbe apa cât mai bine. Crapul este o alegere perfectă pentru saramură, însă sigur că poți folosi și alt pește, în funcție de preferințe. Peștele trebuie curățat, apoi tăiat în formă de rondele (medalioane), presărat cu sare și lăsat să stea așa circa un sfert de oră.
Grătarul trebuie încins, apoi se pune peștele. Se unge cu ulei înainte să fie pus pe grătar, să nu se lipească. Se prăjește timp de aproape 20 de minute, după care este bine să-l pui într-un castron cu capac. Tot pe grătar se fac și ardeii, roșiile.
Roșiile se curăță de coajă după ce s-au copt, apoi se zdrobesc cu o furculiță. Zeama nu se aruncă. Ardeii iuți și cei kapia se decojesc, se scot semințele din ei, apoi se toacă bucăți. Se curăță usturoi, se zdrobește pentru un sos tocmai bun. Apoi, se pregătește saramura.
Trebuie să pui pe aragaz o oală cu circa 750 de ml de apă, se pun boabele de piper, dafinul și cimbrul. După ce apa dă în clocot se pun roșiile și ardeii. Toată compoziția se pune peste peștele prăjit, apoi se adaugă usturoiul și oțetul și se acoperă. Se lasă cam 20 de minute pentru a se infuza.