Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul conform căruia 1.000.000 de pensionari români pot beneficia de o mărire a pensiei. Prima recalculare s-a încheiat pe data de 1 septembrie, iar ”Mica Recalculare” a început data de 2 septembrie și a adus schimbări semnificative. Citește articolul de mai jos pentru a afla documentele de care ai nevoie!
Procesul de recalculare pentru 4.700.000 de pensii s-a finalizat la data de 1 septembrie, marcând încheierea primei etape. În medie, pensia a crescut cu 650 de lei pentru 3.900.000 de pensionari. Ceilalți pensionari nu au beneficiat de nicio majorare în urma acestei recalculări finalizate la 1 septembrie.
Începând cu 2 septembrie, a fost demarată a doua etapă de recalculare, cunoscută și sub numele de „Mica Recalculare”. Pentru prima dată, există o evidență clară a numărului de pensionari care ar putea beneficia de creșteri în urma acestui proces. Această etapă este destinată exclusiv pensionarilor care s-au retras din activitate înainte de anul 2001.
Pensionarii care au ieșit la pensie înainte de 2001 trebuie să depună la Casa de Pensii anumite adeverințe care să dovedească existența unor venituri suplimentare ocazionale. Data limită pentru depunerea acestor documente este 1 martie 2025.
Având în vedere numărul de pensionari ”uitați” la prima etapă de recalculare a pensiilor, „Mica Recalculare” a fost înființată pentru a ajuta un număr mai mare de seniori.
„Suntem în procesul de primire a adeverințelor. O mare parte din pensionari au deja aceste adeverințe. Aceste adeverințe cu caracter nepermanent, atunci nu le-am luat în calcul acum da. Noi am creat acest drept. Dacă s-a contribuit la buget trebuie luate în calcul.
Vom avea încă o recalculare, cea mica, sub 1.000.000. Avem termen 6 luni de zile să facem această recalculare cu aceste adeverințe. Trebuie să recalculam din oficiu, avem acesta obligație legală. Noi am identificat cele ce sunt deja la dosar, pe fiecare pensionar în parte. Cei care doresc să completeze cu alte adeverințe sunt bineveniți la casele teritoriale de pensii”, a declarat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu pentru România Tv.
O adeverință ar fi de mare ajutor pentru toți cei care știu că au avut un câștig brut mai mare decât cel înregistrat în cartea de muncă. Aceasta se aplică în special persoanelor care au lucrat în domenii precum minerit, metalurgie, siderurgie, construcții, industria auto etc.
Iată cine și de ce are nevoie de adeverințe:
Până în 1977, contribuția la CAS se calcula pe baza salariului brut din statul de plată, care includea atât salariul pentru orele lucrate în regim normal, cât și cel realizat în acord individual, sporurile permanente (de vechime, condiții dificile) și sporurile ocazionale, cum ar fi cele pentru munca de noapte sau de sărbători.
În perioada 1977-1990, s-a realizat trecerea de la salariul brut la salariul net, deducându-se din salariul brut contribuțiile la CAS și impozitele aferente. În statul de plată nu mai figurau aceste rețineri, deoarece plata lor era efectuată direct de către angajator.
Pentru această perioadă, ar fi necesare clarificări din partea instituțiilor statului privind modul de calcul al pensiilor, pentru a evita ca pensionarii să fie nevoiți să facă multiple drumuri.
CITEȘTE ȘI: Am făcut calculul! Câți lei primește un român, după recalculare, dacă a lucrat 40 de ani cu carte de muncă
În intervalul 1990-2001, s-a revenit la metoda aplicată înainte de 1977. Începând cu anul 2021, conform ministrului Muncii, nu mai este nevoie de adeverințe din partea angajatorului.
Orice venit suplimentar rezultat în urma prezentării acestor adeverințe va fi inclus în pensie în luna imediat următoare depunerii.
Pensionarii trebuie să prezinte documente și adeverințe de la fostul loc de muncă, care să ateste că au beneficiat de prime, sporuri pentru munca de noapte, de sărbători, pentru condiții de izolare, munca grea, vacanțe, activitate în weekend, sau lucrul în condiții speciale precum munca în corzi etc. Acestea reprezintă venituri ocazionale, nepermanente.
Pe baza acestor documente, Casa de Pensii va efectua o nouă recalculare a pensiei. Astfel, pensionarul în cauză va beneficia de o majorare suplimentară a pensiei, care va fi aplicată până la data de 1 martie 2025.
CITEȘTE ȘI: Acești pensionari din România primesc 2.270 lei în plus la pensie, începând cu 1 ianuarie 2025