Sunt multe persoane care nu înțeleg pe deplin ce înseamnă termenul de valabilitate al unor produse. Când vine vorba despre siguranța alimentelor, etichetarea lor corectă este esențială pentru sănătatea consumatorului. Cele mai des întâlnite indicații de pe ambalaje sunt „A se consuma până la data de…” sau ”A se consuma de preferință înainte de data…”. Există români care nu fac diferența între cele două recomandări venite din partea producătorului. Ce semnifică ele, de fapt?
Fiecare produs de pe raftul supermarketului, și nu numai, trebuie să aibă termenul de valabilitate înscris pe el. Este o etichetă, pe care cumpărătorii trebuie să o citească cu atenție înainte să cumpere respectivul produs. Pe unele scrie „A se consuma până la data de…”, iar pe altele este notat „A se consuma de preferință înainte de data…”.
Între cele două indicații există o diferență pe care mulți consumatori nu o știu. Ele oferă informații diferite referitoare la consumul în siguranță al alimentelor, însă cert este că toți cei care le consumă trebuie să țină cont de aceste etichete pentru a nu se alege cu diverse probleme de sănătate.
CITEȘTE ȘI: Revoltător! Produsul adorat de români a fost retras de la raft. Peste 500 de magazine, controlate
Protecția Consumatorului și a Sănătății Publice a înființat termenul de valabilitate al produselor, însă din păcate nu toți consumatorii citesc așa cum trebuie eticheta. Înțelegerea greșită a termenului de valabilitate poate duce la aruncarea alimentelor încă bune pentru consum. Termenul de valabilitate este stabilit de producător și arată perioada până la care un produs își păstrează proprietățile originale, cu condiția respectării instrucțiunilor de transport, depozitare și utilizare specificate pe etichetă.
CITEȘTE ȘI: Una dintre cele mai populare șaormerii din București, închisă de ANPC! Ireal ce nereguli au găsit comisarii
Înainte să cumperi un produs, fiecare cumpărător trebuie să verifice eticheta și să țină cont de termenul de valabilitate. Este esențial să fie respectate recomandările de depozitare. Probleme mai mari ar fi în zilele călduroase, când alimentele perisabile trebuie să fie păstrate corect la frigider sau congelator.
„A se consuma de preferință înainte de…” este data până la care se preconizează că produsul alimentar își păstrează calitatea. În această categorie intră produse precum: paste făinoase, ulei vegetal, orez, făină, conserve, ciocolată, produse congelate.
Eticheta „A se consuma până la…” este mult mai restrictivă. Aceasta se regăsește pe produsele care expiră cât mai curând și trebuie consumate obligatoriu până la data care este precizată pe ambalaj. Este vorba despre alimentele perisabile, care trebuie consumate neapărat. Dacă trece de data respectivă atunci nu este indicat ca alimentul respectiv să fie consumat, pentru sănătatea consumatorului.