Un job din domeniul IT se plătește cu 20.000 de lei! Ce meserie le oferă angajaților un salariu uriaș? S-a ajuns la o asemenea concluzie în urma unei analize. Este important de precizat faptul că avantajele financiare cresc în funcție de anii de experiență în profesie. Despre ce este vorba?
Există unele meserii care sunt plătite foarte bine, iar mulți tineri s-au îndreptat către IT în ultimii ani datorită avantajelor financiare.
Potrivit unei analize care a fost publicată astăzi, 26 septembrie, pe o platformă de recrutare, este vorba despre angajații care ocupă poziția de arhitect IT.
Salariile au crescut la 10.000 de lei lunar, în medie, în IT. În jur de 20.000 de locuri de muncă au fost anunțate de la începutul anului 2024.
Conform eJobs, numărul joburilor noi a scăzut cu 15% în comparație cu anul 2023. Când vine vorba de poziția de arhitect IT, salariul este de 15.000 de lei, dar există așteptări medii de aproximativ 20.000 de lei.
„Anul trecut, în aceeaşi perioadă, media reală a salariilor încasate era de 6.300 de lei, iar aşteptările erau de 9.000 de lei. Anul acesta vedem o diferenţă de 43% între mediile nete reale şi aşteptările candidaţilor. Comparativ, în domenii precum inginerie, retail, auto, servicii financiare sau producţie, diferenţa dintre cât câştigă şi cât ar cere de la un alt angajator, pentru aceeaşi poziţie, variază între 15% şi maximum 40%”, a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, în comunicat.
Veniturile angajaților IT diferă în funcție de poziția ocupată. În cazul software developer, salariul este de 8.300 de lei, cu așteptări de 11.000 de lei, full stack developer (8.000 de lei și așteptări de 10.000 de lei), data engineer (8.500 de lei, dar cu așteptări de 11.000 de lei).
„Chiar dacă piaţa nu mai este la fel de fierbinte pentru cei care lucrează în IT, în continuare rămâne cel mai bine plătit domeniu. Mai mult decât atât candidaţii au fost obişnuiţi în ultimii ani cu o anumită evaluare a muncii lor şi, chiar şi într-un context mai delicat al pieţei, continuă să se poziţioneze destul de sus din punct de vedere salarial. Tocmai de aceea, anul acesta IT-iştii au fost specialiştii ale căror aşteptări salariale au crescut cel mai mult”, explică Roxana Drăghici.
Salariu crește, bineînțeles, în funcție de anii de experiență. Anagajații care profesează de mai bine de cinci ani au o medie de 10.000 de lei, net, în fiecare lună.
Citește și: Jobul pentru care românii din diaspora s-au întors în țară: „Salariul este de 600 de lei pe zi”