Vladimir Putin și-a intensificat retorica nucleară, declarând unui grup de înalți oficiali că Rusia ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare dacă ar fi atacată de orice stat cu arme convenționale.
Declarațiile au fost făcute în timpul unei reuniuni cu puternicul consiliu de securitate al Rusiei, în cadrul căreia Putin a anunțat, de asemenea, modificări ale doctrinei nucleare a țării, scrie THE GUARDIAN.
Comentariile lui Putin reprezintă cel mai puternic avertisment adresat de Rusia până acum Occidentului, ca un semnal să nu permită Ucrainei să lanseze atacuri adânc în interiorul teritoriului Rusiei folosind rachete occidentale cu rază lungă de acțiune.
Doctrina actuală a fost stabilită de Putin în iunie 2020 într-un decret de șase pagini.
Recent, mai mulți politicieni ruși cu atitudini belicoase l-au presat pe Putin să adopte o poziție nucleară mai hotărâtă față de Occident, coborând pragul de utilizare a armelor nucleare pentru a descuraja Occidentul să ofere un sprijin militar mai direct Ucrainei.
Acum, Putin a declarat că Rusia ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare dacă Moscova ar primi „informații de încredere” cu privire la lansarea masivă de rachete, avioane sau drone împotriva sa.
Putin a avertizat, de asemenea, că orice putere nucleară care sprijină atacul unei alte țări asupra Rusiei ar fi considerată un participant la agresiune, adresând o amenințare ușor voalată Occidentului. Putin a declarat că clarificările au fost atent calibrate și proporționale cu amenințările militare moderne cu care se confruntă Rusia.
„Vedem că situația militară și politică modernă se schimbă dinamic și trebuie să luăm acest lucru în considerare. Inclusiv apariția de noi surse de amenințări și riscuri militare pentru Rusia și aliații noștri”, a spus el.
(Citește și: Cum arată soacra lui Dani Oțil! Mama Gabrielei Prisăcariu a fost aniversată cu drag de familie)
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, solicită de luni de zile permisiunea liderilor occidentali să utilizeze rachete britanice Storm Shadow și rachete ATACMS fabricate în SUA pentru a lovi ținte aflate la mare adâncime în interiorul Rusiei.
Între timp, liderii străini continuă să se gândească dacă să permită Ucrainei să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune.
Șeful de cabinet al lui Zelenskyy, Andriy Yermak, a respins noua doctrină nucleară, spunând: „Rusia nu mai are niciun instrument de intimidare a lumii în afară de șantajul nuclear. Aceste instrumente nu vor funcționa”.
(Citește și: Irina și Răzvan Fodor au probleme cu fiica lor! „O ameninț că îi tai internetul dacă nu…”)