Puterea din spatele puterii! MIHAIL IVAN: ”Noi ne alegem părinții!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Adeverințele care se iau în calcul la „mica recalculare”. Marius Budăi a lămurit situația

Adeverințele care se iau în calcul la „mica recalculare”. Marius Budăi a lămurit situația

De: Denisa Iordache 16/09/2024 | 17:25
Adeverințele care se iau în calcul la „mica recalculare”. Marius Budăi a lămurit situația
Marius Budăi vorbește despre „Mica Recalculare”. Sursă foto: Arhivă Cancan

A doua etapă de recalculare a pensiilor a început. „Mica recalculare” îi vizează pe cei care au avut venituri nepermanente, iar fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a lămurit situația și a oferit primele declarații! Iată ce a spus!

„Mica recalculare” a început și se adresează tuturor celor care s-au pensionat până în anul 2001. Pensionarii trebuie să depună la casele teritoriale de pensii, adeverințe din care să reiasă veniturile lor nepermanente.

„Mica recalculare”, lămurită de Marius Budăi

Angajatorii sunt obligați să elibereze adeverințele pentru justificarea veniturilor nepermanente ale pensionarilor, iar în cazurile în care firma a falimentat, actele vor fi căutate la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.

Începând cu data de 1 septembrie, pentru o perioadă de 6 luni, pensionarii care au lucrat în acord global pot duce la casele de pensii adeverințele doveditoare. De asemenea, și cei care au beneficiat de sporuri sau prime când erau în activitate pot face același lucru. Însă, aceste adeverințe costă mii de lei.

„Termenul acesta de mica, mare calculare este folosit in comunicare publică, eu nu pot sa imi insusesc asa ceva ca specialist care am condus o casa de pensii, este vorba doar despre recunosterea drepturilor care se cuvin din acele sporuri cu caracter nepermanent, a spune sporuri simplu nu este corect si sa nu inducem in eroare seniorii Romaniei”, a declarat Marius Budăi pentru România TV.

„Vorbim de acele sporuri cu caracter nepermament…Eu va spun, ca practician, ca am vazut foarte multe dosare, mii, poate chiar peste 10 mii de dosare cand eram director la Botosani, unde fiecare cetatean isi depunea acea  adeverinta, sunt foarte multe doasre unde acele adeverinte sunt deja la dosar, vreau sa fac precizarea pentru acei seniori ca, daca  acele adevrerinte sunt in conformitate cu legislatia  de atunci, nu cu legislatia de acum, pentru ca acum, prin anexa la legea 360, s-a schimbat putin forma  adeverintei, dar daca acele adeverinte sunt in conformitate cu legile  de atunci, acele adeverinte sunt luate in calcul acum fara sa trebuiasca sa mai vina sa le depuna din nou”, a continuat fostrul ministru al Muncii.

CITEȘTE ȘI: Aceștia sunt pensionarii din România care vor primi cu 650 lei în plus la pensie, din 1 octombrie 2024

Cum se rezolvă problema adeverințelor

Marius Budăi a mai adăugat faptul că persoanele care au lucrat după data de 01.04.2001, în perioada în care toate documentele se centralizau nu mai au nevoie de adeverință, acele date fiind deja în sistemul informatic.

De asemenea, el i-a sfătuit pe cetățenii cărora le este greu sau întâmpină probleme în obținerea adeverinței.

„Mai este o categorie de  persoane care au lucrat dupa 1.04.2001, cand toate documentele se centralizau, incepusera deja cei care au tinut contabilitati, cei care au avut afaceri cu firme isi aduc aminte cum mergeau cu celebrele dischete pe la   AJOFM, pe la ITM, ANAF si depuneam acele declaratii pana la data de 25 ale lunii, acele date sunt deja in sistemul informatic, nu avem nevoie de adeverinte pentru ei.

Mai sunt cetateni care au norocul si angajatorii sunt in activitate, angajatorii sunt obligati sa le elibereze acele adeverinte fara bani, sunt obligati clar. Acum vine problema celor care nu mai sunt si oamenii nu au documentele, desi foarte multi au deja documentele depuse la dosar. Multi  au mers deja in instanta si au pierdut pe acordul global, altii au castigat pe acordul global, dar documentele sunt la dosar. Toti acei oameni, daca stiu ca au acele documentele, acolo nu trebuie pentru ca pe acea digitizarea documentelor, s-au luat si s-au separat acele sporuri permanente care au rol permanent s-au separat de sporurile cu caracter nepermanent. Aici eu cred ca in termenul cel mai scurt, in colaborare cu arhiva nationala poate, cu Casa Nationala de Pensii pentru ca arhiva nationala stie foarte clar care sunt operatiunile  de pastrare a documntelor, ce costuri implica aceasta pastrare, pentru ca ai nevoie de o anumita temepratura, ventilatie, cei de la resurse umane stiu ce inseamna o manipulare a dosarelor ca sa poti elibera o asemenea adeverinta, cred ca in termenul cel mai scurt acele plafoane date trebuie sa scada foarte mult astfel incat cetatenii sa isi poata permite”, a mai spus Marius Budăi.

Cetățenii sunt încurajați să se prezinte la Casa de pensii pentru a face o cerere de recalculare, de fiecare dată când găsesc un document, precum sporul de noapte.

„De la inecoputul anului spuneam ca puteti de pe acum sa depuneti acele adeverinte la Casa de pensii si sa solicitati acele clarificari,  sa nu aglomeram atunci si pe parcursul acestor luni se pot depune adeverinte pana in martie si de atunci se ia recalcularea si de atunci se acorda sumele de la 1 septembrie in continuare si, chiar daca vine ulterior cu adeverinta se ia in calcul si se acorda drepturile incepand cu 1 a lunii urmatoare daca se depaseste perioada de martie. Cetatenii trebuie sa stie ca oricand isi gasesc un document, oricand se poate duce cu el, sa zicem sporul de noapte,  la Casa de pensii, sa faca o cerere de recalculare.”, a declarat fostul ministru pentru sursa citată.

NU RATA: Vești excelente pentru pensionari! Medicamente compensate 90%, dar cu o condiție!

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arată artista de muzică populară la 55 de ani. Timpul a stat pe loc pentru ea! Deși arată fantastic, a fost înșelată în repetate rânduri
Cum arată artista de muzică populară la 55 de ani. Timpul a stat pe loc...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a întâmplat”
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Coincidențele stranii dintre Andreea Bălan și Andreea Antonescu, care au devenit ca două străine. Săndel Bălan: „Nimic nu e întâmplător în viață”
Coincidențele stranii dintre Andreea Bălan și Andreea Antonescu, care au devenit ca două străine. Săndel...
Niculina Stoican, în doliu! Interpreta de muzică populară suferă cumpli de când a aflat
Niculina Stoican, în doliu! Interpreta de muzică populară suferă cumpli de când a aflat
Șoșoacă, în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat, în România 88% nu sunt vaccinaţi”. I-au tăiat microfonul
Șoșoacă, în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat, în România 88% nu sunt vaccinaţi”. I-au...
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot pentru Ciucă este unul pentru Iohannis
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot...
Compania ce patentează motorul în 6 timpi. Cum ar putea schimba industria auto?
Compania ce patentează motorul în 6 timpi. Cum ar putea schimba industria auto?
Ce pensie are Adriana Iliescu după recalculare. Cea mai vârstnică mamă din România își întreține fiica, studentă la două facultăți
Ce pensie are Adriana Iliescu după recalculare. Cea mai vârstnică mamă din România își întreține...
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”
Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”
Răsturnare de situație în cazul accidentului de tramvai din București. Ce arată primele date din anchetă
Răsturnare de situație în cazul accidentului de tramvai din București. Ce arată primele date din...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Review HUAWEI Watch GT 5: Smartwatch elegant cu tastatură integrată și sistemul inovator TruSense
Review HUAWEI Watch GT 5: Smartwatch elegant cu tastatură integrată și sistemul inovator TruSense
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Vestea momentului! Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit, după 9 ani de relație! Primele imagini de la cununia civilă
Vestea momentului! Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit, după 9 ani de relație! Primele imagini...
Acesta este cel mai periculos aeroport din lume. Doar 50 de piloți sunt capabili să aterizeze pe el, condițiile sunt un coșmar pentru avioane
Acesta este cel mai periculos aeroport din lume. Doar 50 de piloți sunt capabili să...
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an mai devreme
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an mai devreme
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi,...
Nelson Mondialu’ s-a făcut de râs. I-a cerut fiului său înapoi darul de nuntă: Bă, pun 30.000 de euro să vadă lumea, să mă fălesc și eu, și 15.000 mi-i dați înapoi
Nelson Mondialu’ s-a făcut de râs. I-a cerut fiului său înapoi darul de nuntă: Bă,...
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu...
Om de afaceri israelian, acuzat că a conspirat cu Iranul pentru a-i asasina pe Netanyahu şi pe alţi oficiali de rang înalt
Om de afaceri israelian, acuzat că a conspirat cu Iranul pentru a-i asasina pe Netanyahu...
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Cutremur în mass-media. Dispare după o activitate de 20 de ani
Cutremur în mass-media. Dispare după o activitate de 20 de ani
Aceștia sunt pensionarii din România cărora li se vor MĂRI pensiile din nou. Documentul este la Guvern
Aceștia sunt pensionarii din România cărora li se vor MĂRI pensiile din nou. Documentul este...
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis...
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi:
Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut...
Alimentul adorat de români care e o bombă de proteine și calciu. Se integrează perfect în multe rețete și are beneficii uimitoare
Alimentul adorat de români care e o bombă de proteine și calciu. Se integrează perfect...
Preparatul românesc care a cucerit Europa. Este creat din lapte cu gust floral și făcut după o rețetă secretă
Preparatul românesc care a cucerit Europa. Este creat din lapte cu gust floral și făcut...
Ce părere are Monica Tatoiu despre relațiile intime, la 66 de ani: „Bărbații îmbătrânesc, dar eu sunt creativă”
Ce părere are Monica Tatoiu despre relațiile intime, la 66 de ani: „Bărbații îmbătrânesc, dar...
×