Actrița Ioana Ginghină face pasul îndrăzneț de a intra în politică, după cinci ani ca membru PNL, cu planuri mari pentru Camera Deputaților. Într-un interviu revelator pentru CANCAN.RO, aceasta ne povestește despre cum își propune să transforme scena politică românească și cum își dorește să se lupte cu provocările și prejudecățile ca femeie în politică. Aflați în rândurile de mai jos, de asemenea, care sunt șansele să renunțe definitiv la actorie!
Ioana, în 2019 te-ai înscris ca membru de partid în PNL, iar 5 ani mai târziu candidezi pentru alegerile parlamentare. Ce te-a determinat să faci acest pas și să te implici activ?
De când mă știu sunt implicată activ în diverse campanii pentru a ajuta copii, în general, din diverse medii defavorizate, astfel că acum simt ca pot face mai mult pentru societatea noastră, dar mai ales pe nișa cultura, arte, educație.
De-a lungul timpului, ai avut și alte propuneri pe zona politică?
Da, de foarte multe ori, însă nu vreau să migrez în funcție de cine are mai multe șanse sau cine e la putere. Cel puțin așa gândesc acum. Ori stau pe margine, ori construiesc alături de echipa din care am ales să fac parte.
Cum vezi femeile din politica românească? Ai vreun model?
E clar că trebuie să existe un echilibru și numărul femeilor să crească, în Parlament și în funcțiile de conducere în general. Lucrurile se schimbă, după cum vedeți, dar încă nu e ușor ca femeie să răzbești în politica din România.
Am modele, îmi place mult Hillary Clinton, am urmărit-o an de zile, încă de la începutul carierei.
La fel, o femeie care a dat dovadă de tărie în politică este Angela Merkel și bineînțeles că am studiat traiectoria lui Margaret Thatcher, o femeie care chiar a trăit într-o lume a bărbaților.
În cariera ta de actriță, au existat situații în care ai ai avut de-a face cu misogini? Cum ai gestionat lucrurile?
Mai ales în acest domeniu femeile au avut parte de tot felul de experiențe. Am avut noroc să pot să le gestionez cu decență și zâmbet pe buze, dar unele m-au afectat în carieră. Dar știi cum e, mai bine să pui capul liniștită pe pernă.
Crezi că în politică, femeile au parte de mai mult respect pentru că sunt vizibile și se pot face mai ușor auzite?
Nu cred asta. În orice domeniu am fi, încă bărbații conduc și ca femeie trebuie să ai mai multă rabdare să faci mai multe compromisuri pentru a ajunge în vârful piramidei. Când spun compromisuri mă refer la timp, la exprimarea opiniei și mai tot timpul un pas în spatele bărbaților.
NU RATA: Cum se înțelege Ioana Ginghină în prezent cu fostul soţ: „Am ajuns la vârsta în care…”
În prezent, care ți se pare cea mai aberantă lege?
Nu știu, n-am studiat toate legile și sincer nu am intrat pe teren să critic ce au făcut alții ci vreau să aduc ceva bun din ceea ce sunt eu și din experiența mea.
Fiica ta, Ruxandra, cum a primit vestea că vei candida pentru Camera Deputaților? Ce ți-a cerut să încerci să schimbi pentru tineri?
Încă nu știu dacă voi rămâne pe această listă. Îmi doresc un loc eligibil, dar asta nu decid eu. Trebuie să înțeleagă toată lumea că fac parte dintr-o echipă și vom vedea până în final dacă rămân acolo.
Nu am implicat-o pe Ruxandra încă prea mult în aceste discuții. E un drum lung până voi putea schimba ceva.
Părinții tăi sunt pensionari. Presupun că de-a lungul timpului te-ai implicat din punct de vedere financiar să îi ajuți. Ei ce așteptări au de la politicieni?
Da, aici e un subiect sensibil, cel mai sensibil pentru mine. Pensionarii sunt cea mai vulnerabila categorie din populația țării noastre. Ei au muncit o viață, au plătit taxe și impozite, ne-au crescut și acum sunt lăsați în mizerie. Și aici e și vina noastră, a copiilor. Nu de puține ori aud cum se vorbește cu lipsă de respect despre bătrâni. Mi se pare un mare păcat să ne “bârfim” bătrânii. Ei sunt bunicii și părinții noștri.
La rândul tău, ca cetățean, care a fost cea mai mare dezamăgire pe care ai trăit-o? Ce schimbări ți-ai dorit, pe care le-ai așteptat și care au întârziat sau nu s-au mai făcut?
Nu am timp să răspund la această întrebare. Sunt foarte dezamăgită și îți voi spune așa, ce îmi vine la primul gând. Am fost la Sibiu vara asta, încă se lucrează la acest drum, la care se lucrează de când am plecat eu la facultate în București, deci din 1996 și cu toate astea s-a scos și trenul de la ora 9:55 Bucuresti-Sibiu.
Apoi când m-am mutat acum 13 ani în afara Bucureștiului am sperat că se vor face variante de a ajunge mai ușor în București. Nu s-a făcut mai nimic, în schimb s-a dat voie la construcții și acum e mult mai rău ca acum 13 ani. Ruxi merge cu autobuzul la școală, sunt doar două linii și vin extrem de greu. E groaznic. Așteaptă și 40-50 de minute în stație.
Să vorbesc de litoral, unde am crescut, căci am avut bunici în Costinești? Știți cum arată Costineștiul acum? Și am multe, multe de spus, despre sistemul de învățământ, despre legea teatrelor, e multă nemulțumire și frustrare încât am zis să intru să fac ceva.
Crezi ca ai putea avea posibile pierderi de imagine sau reputație din cauza intrarii în politică?
Nu cred. Pierderile reale de imagine ar putea fi dacă aș face ceva greșit, dar până la proba contrarie nu văd de ce mi-ar fi afectată imaginea. Doar că am ales să intru în teren să joc? Nu ar fi normal.
Elena Udrea, de exemplu, a fost o femeie puternică în lumea politică și a avut un sfârșit subit de carieră. Ce părere ți-a făcut?
Elena Udrea e o persoană,eu sunt alta. Nu cred ca există comparație. Cum am spus nu am de gând să critic ce au făcut alții, nu am fost în locul lor ca să știu exact situația, dar mă cunosc pe mine, am o vârstă la care mă consider destul de trecută prin viață cat să nu alunec pe o pantă periculoasă.
Cum o sa gestionezi și comentariile negative?
Depinde foarte mult de la cine vin. În campania pentru primarii de sector l-am susținut de actualul primar de la sectorul 1 George Tuță. Chiar am simțit că merită tot ajutorul meu, dar mi-a fost frică de comentariile negative. Nu am avut. Cred ca am deja o comunitate care mă urmărește pentru că are încredere în mine că fac alegeri corecte și cu sufletul împăcat. Asta nu înseamnă ca nu pot greși, dar când le fac le fac pentru ca așa simt și nu pentru eventuale avantaje materiale.
Asa a fost și acum 5 ani. Am fost acolo pentru că așa am simțit, nu mi-am dorit nimic altceva.
Ce politician din străinătate admiri?
Îmi place mult de Michelle Obama, o urmăresc pe unde prind și o admir mult ca femeie și ca politician și acum sunt cu ochii pe Kamala Harris.
Crezi ca te poate absorbi politica atât de mult încât să renunți la actorie?
Nu știu asta, pare ca mâine sunt deja în Parlament, dar mai e mult până acolo. Am învățat de la viață ca lucrurile trebuie luate pe rând, ușor și cu rabdare.
Ce îți dorești de ziua ta și unde o vei petrece?
De ziua mea și un an de căsnicie am primit de la Cristi un city break pe care mi-l doream foarte tare, în Scoția, la Edinburgh. După ce am urmărit serialul “Outlander” mi-am dorit foarte mult să vizitez o parte din Scoția și anul acesta dorința îmi va fi îndeplinită.
Asa ca acum îmi fac bagajele și mâine am plecat. Pe 21 septembrie cel mai probabil ca vom face un party acasă cu prietenii apropiați.