DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Amenzi usturătoare pentru părinții care nu semnează contractul educaţional. Ce prevede documentul, de fapt

Amenzi usturătoare pentru părinții care nu semnează contractul educaţional. Ce prevede documentul, de fapt

De: Alexandra Costea 14/09/2024 | 19:24
Amenzi usturătoare pentru părinții care nu semnează contractul educaţional. Ce prevede documentul, de fapt

Contractul educațional, care impune obligații pentru școală, elevi și părinți, este în vigoare de cel puțin un deceniu și trebuie semnat la începutul fiecărui ciclu școlar. Pentru anul școlar 2024-2025, Ministerul Educației a introdus sancțiuni pentru părinții care refuză să-l semneze. Un avocat, însă, îi asigură pe părinți că nu trebuie să se îngrijoreze.

Contractul educațional este un document care detaliază responsabilitățile și obligațiile atât ale copiilor, elevilor și părinților, cât și ale școlii, la momentul înscrierii unui copil într-o instituție de învățământ.

Acesta a fost introdus prin Legea Educației, adoptată în 2011, și a fost preluat și în noua Lege, adoptată anul trecut.

„Responsabilitatea elevilor nu mai revine, în mare parte, doar cadrelor didactice, ci și părintelui sau tutorelui legal care este obligat să ia măsuri pentru asigurarea frecvenței școlare a elevului, pe perioada învățământului obligatoriu”, se precizează în Expunerea de motive a proiectului Legii Educației din anul 2011.

Părinții riscă amenzi uriașe dacă nu semnează contractul educațional

Recent, Ministerul Educației a fost nevoit să clarifice că semnarea acestui contract „nu afectează exercitarea drepturilor părintești,” în urma unor informații false care au apărut pe internet.

„Părinții îl semnează de peste 10 de ani, la începutul fiecărui ciclu de învățământ. Cel puțin de 3 ori pe perioada unui parcurs școlar (n.r. La început de grădiniță, școală și liceu)”, a detaliat Iuliana Constantinescu, președintă a Asociației Părinților L. T. „Lucian Blaga’ din București.

Din cauza refuzurilor de semnare a contractului educațional de către unii părinți, Ministerul Educației a impus sancțiuni financiare ce variază între 1.000 și 5.000 de lei. În plus, conform Codului Penal, părinții care nu respectă această obligație pot fi condamnați la muncă în folosul comunității.

„Au crezut că o să îi sperie pe părinți, dar, din contră, au făcut și mai rău”, a mărturisit reprezentantul părinților, conform Digi24.

Citește și: 1.500 lei de la stat, din octombrie 2024. Anunțul venit în urmă cu puţin timp

Obligațiile prevăzute de contractul educațional

Obligațiile asumate de școală:

  1. Asigurarea condițiilor de învățământ: Școala trebuie să ofere un mediu adecvat pentru desfășurarea procesului educațional.
  2. Respectarea normelor de igienă și siguranță: Este responsabilă pentru respectarea normelor de igienă școlară, protecție a muncii, protecție civilă și siguranță împotriva incendiilor.
  3. Respectarea legislației: Personalul școlii trebuie să respecte legislația în vigoare.
  4. Informații corecte și la timp: Toți participanții la procesul educațional trebuie să fie bine informați cu privire la legislația relevantă.
  5. Ținuta și comportamentul personalului: Personalul trebuie să aibă o comportare și o ținută morală demnă, în conformitate cu valorile educaționale.
  6. Colaborarea cu instituții de asistență: Școala trebuie să sesizeze instituțiile publice de asistență socială în caz de probleme ce afectează demnitatea sau integritatea elevului.
  7. Protecția imaginii elevilor: Personalul nu trebuie să desfășoare activități care afectează imaginea sau viața privată a elevilor.
  8. Interzicerea pedepsei corporale: Sunt interzise pedepsele corporale și agresiunile verbale sau fizice asupra elevilor.
  9. Evaluarea corectă a elevilor: Evaluarea elevilor trebuie să fie directă, corectă și transparentă, fără condiționări legate de avantaje.
  10. Respectarea normelor de moralitate: Activitățile din școală trebuie să respecte normele de moralitate și să nu pună în pericol sănătatea elevilor.
  11. Interzicerea activităților politice și religioase: Activitățile politice și prozelitismul religios sunt interzise în cadrul unității de învățământ.

Ce obligații prevede contractul educațional pentru părinți

  1. Asigurarea frecvenței școlare: Părinții trebuie să asigure frecvența elevului la școală și să ia măsuri pentru finalizarea studiilor.
  2. Prezentarea documentelor medicale: Este necesar să prezinte documentele medicale solicitate pentru menținerea unui climat sănătos în școală.
  3. Trimiterea copilului sănătos: Părinții trebuie să trimită copilul la școală doar dacă acesta nu prezintă simptome de afecțiuni cu potențial infecțios.
  4. Comunicarea cu cadrele didactice: Trebuie să ia legătura cu cadrele didactice pentru a fi la curent cu evoluția copilului.
  5. Responsabilitatea pentru distrugeri: Părinții sunt răspunzători material pentru distrugerea bunurilor școlii cauzate de elevi.
  6. Respectarea regulamentului școlar: Este necesar să respecte regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ.
  7. Comportament civilizat: Părinții trebuie să mențină un comportament civilizat față de personalul școlii.

Nici elevii nu scapă de obligații. Ce trebuie să știe cei care semnează contractul educațional

Elevii își asumă următoarele obligații:

  1. Pregătirea pentru cursuri: Să se pregătească la fiecare disciplină, să dobândească competențele și să-și însușească cunoștințele conform programelor școlare.
  2. Frecventarea cursurilor: Să participe la cursuri, fie că sunt în învățământul de stat, particular sau confesional autorizat/acreditat.
  3. Prezența la evaluări și examene: Să fie prezenți la cursuri și la evaluările organizate de unitatea de învățământ, inclusiv în cazul cursurilor cu frecvență redusă.
  4. Comportament civilizat: Să aibă un comportament civilizat și o ținută decentă în cadrul unității de învățământ.
  5. Respectarea regulamentului: Să respecte regulamentul unității de învățământ, regulile de circulație, normele de securitate și sănătate în muncă, de prevenire a incendiilor și protecția mediului.
  6. Protejarea documentelor școlare: Să nu distrugă documentele școlare, cum ar fi cataloage, carnete de elev, foi matricole și alte documente educaționale.
  7. Păstrarea bunurilor școlii: Să nu deterioreze bunurile unității de învățământ, inclusiv materiale didactice, cărți de bibliotecă, mobilier școlar și sanitar.
  8. Respectarea normelor de integritate națională: Să nu aducă sau să difuzeze materiale care atentează la integritatea națională sau care promovează violența și intoleranța.
  9. Participarea la proteste: Să nu organizeze sau participe la acțiuni de protest decât în conformitate cu Statutul elevului.
  10. Interzicerea consumului de substanțe: Să nu dețină, consume sau comercializeze droguri, substanțe etnobotanice, băuturi alcoolice sau țigări în perimetrul unității de învățământ.
  11. Interzicerea armelor și produselor pirotehnice: Să nu introducă sau utilizeze arme, produse pirotehnice, spray-uri lacrimogene sau alte produse care pot afecta integritatea fizică și psihică a colegilor sau personalului.
  12. Interzicerea materialelor obscene: Să nu dețină sau să difuzeze materiale de natură obscenă sau pornografică.
  13. Respectul față de colegi și personal: Să nu aducă jigniri și să nu manifeste agresivitate față de colegi sau personalul unității de învățământ și să nu lezeze imaginea acestora.
  14. Evitarea violenței: Să nu provoace, instige sau participe la acte de violență în școală sau în apropierea acesteia.
  15. Părăsirea incintei școlii: Să nu părăsească incinta școlii în timpul pauzelor sau după începerea cursurilor fără avizul profesorului de serviciu, al învățătorului, profesorului pentru învățământul primar sau al profesorului diriginte.

Citește și: Bursa de reziliență. Ce elevi vor beneficia de bani în plus în anul școlar 2024-2025

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Și-a început cariera în presă în anul 2021, la Kanal D. A lucrat ca redactor aproape 3 ani pentru site-ul stirilekanald.ro. În prezent este redactor al publicației CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. Alexandra a absolvit citeste mai mult
Parteneri
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de la emoții: „N-am dormit toată noaptea”
Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de...
Viața în cel mai geros oraș din lume. Cum supraviețuiesc cei 300.000 de locuitori: „Te îmbraci în straturi, ca o varză”
Viața în cel mai geros oraș din lume. Cum supraviețuiesc cei 300.000 de locuitori: „Te...
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital! Ipostaza inedită în care s-au afișat cei doi
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital!...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților, de fiecare zi.”
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Un copil de 9 ani și o tânără de 25 de ani, la spital după ce mașina lor s-a înfipt în spatele unui TIR pe o șosea din Hunedoara
Un copil de 9 ani și o tânără de 25 de ani, la spital după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
"Păcat că la aceste alegeri nu se acordă puncte și pentru ținute". Iulia Albu a...
Gigi Becali şi George Simion, anunţ de ultimă oră! Atac dur la Elena Lasconi
Gigi Becali şi George Simion, anunţ de ultimă oră! Atac dur la Elena Lasconi
Exit Poll ora 19.00, rezultate incredibil de strânse la alegeri prezidențiale 2024, turul 1. CTP: “E pe muchie!” Cine intră în turul 2, numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Exit Poll ora 19.00, rezultate incredibil de strânse la alegeri prezidențiale 2024, turul 1. CTP:...
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora 18
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora...
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: tentative de fraudare a votului şi filmări în cabinele de vot
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: tentative de fraudare a votului şi filmări în cabinele de...
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Test de inteligență | Găsiți infractoarea! Care dintre aceste 3 femei a furat bebelușul din maternitate?
Test de inteligență | Găsiți infractoarea! Care dintre aceste 3 femei a furat bebelușul din...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă:
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Prezența la vot a trecut de 49%. Update
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de...
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Scandal monstru la o secție de votare din București
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate...
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
×