Puterea din spatele puterii! MIHAIL IVAN: ”Noi ne alegem părinții!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Amenzi usturătoare pentru părinții care nu semnează contractul educaţional. Ce prevede documentul, de fapt

Amenzi usturătoare pentru părinții care nu semnează contractul educaţional. Ce prevede documentul, de fapt

De: Alexandra Costea 14/09/2024 | 19:24
Amenzi usturătoare pentru părinții care nu semnează contractul educaţional. Ce prevede documentul, de fapt

Contractul educațional, care impune obligații pentru școală, elevi și părinți, este în vigoare de cel puțin un deceniu și trebuie semnat la începutul fiecărui ciclu școlar. Pentru anul școlar 2024-2025, Ministerul Educației a introdus sancțiuni pentru părinții care refuză să-l semneze. Un avocat, însă, îi asigură pe părinți că nu trebuie să se îngrijoreze.

Contractul educațional este un document care detaliază responsabilitățile și obligațiile atât ale copiilor, elevilor și părinților, cât și ale școlii, la momentul înscrierii unui copil într-o instituție de învățământ.

Acesta a fost introdus prin Legea Educației, adoptată în 2011, și a fost preluat și în noua Lege, adoptată anul trecut.

„Responsabilitatea elevilor nu mai revine, în mare parte, doar cadrelor didactice, ci și părintelui sau tutorelui legal care este obligat să ia măsuri pentru asigurarea frecvenței școlare a elevului, pe perioada învățământului obligatoriu”, se precizează în Expunerea de motive a proiectului Legii Educației din anul 2011.

Părinții riscă amenzi uriașe dacă nu semnează contractul educațional

Recent, Ministerul Educației a fost nevoit să clarifice că semnarea acestui contract „nu afectează exercitarea drepturilor părintești,” în urma unor informații false care au apărut pe internet.

„Părinții îl semnează de peste 10 de ani, la începutul fiecărui ciclu de învățământ. Cel puțin de 3 ori pe perioada unui parcurs școlar (n.r. La început de grădiniță, școală și liceu)”, a detaliat Iuliana Constantinescu, președintă a Asociației Părinților L. T. „Lucian Blaga’ din București.

Din cauza refuzurilor de semnare a contractului educațional de către unii părinți, Ministerul Educației a impus sancțiuni financiare ce variază între 1.000 și 5.000 de lei. În plus, conform Codului Penal, părinții care nu respectă această obligație pot fi condamnați la muncă în folosul comunității.

„Au crezut că o să îi sperie pe părinți, dar, din contră, au făcut și mai rău”, a mărturisit reprezentantul părinților, conform Digi24.

Citește și: 1.500 lei de la stat, din octombrie 2024. Anunțul venit în urmă cu puţin timp

Obligațiile prevăzute de contractul educațional

Obligațiile asumate de școală:

  1. Asigurarea condițiilor de învățământ: Școala trebuie să ofere un mediu adecvat pentru desfășurarea procesului educațional.
  2. Respectarea normelor de igienă și siguranță: Este responsabilă pentru respectarea normelor de igienă școlară, protecție a muncii, protecție civilă și siguranță împotriva incendiilor.
  3. Respectarea legislației: Personalul școlii trebuie să respecte legislația în vigoare.
  4. Informații corecte și la timp: Toți participanții la procesul educațional trebuie să fie bine informați cu privire la legislația relevantă.
  5. Ținuta și comportamentul personalului: Personalul trebuie să aibă o comportare și o ținută morală demnă, în conformitate cu valorile educaționale.
  6. Colaborarea cu instituții de asistență: Școala trebuie să sesizeze instituțiile publice de asistență socială în caz de probleme ce afectează demnitatea sau integritatea elevului.
  7. Protecția imaginii elevilor: Personalul nu trebuie să desfășoare activități care afectează imaginea sau viața privată a elevilor.
  8. Interzicerea pedepsei corporale: Sunt interzise pedepsele corporale și agresiunile verbale sau fizice asupra elevilor.
  9. Evaluarea corectă a elevilor: Evaluarea elevilor trebuie să fie directă, corectă și transparentă, fără condiționări legate de avantaje.
  10. Respectarea normelor de moralitate: Activitățile din școală trebuie să respecte normele de moralitate și să nu pună în pericol sănătatea elevilor.
  11. Interzicerea activităților politice și religioase: Activitățile politice și prozelitismul religios sunt interzise în cadrul unității de învățământ.

Ce obligații prevede contractul educațional pentru părinți

  1. Asigurarea frecvenței școlare: Părinții trebuie să asigure frecvența elevului la școală și să ia măsuri pentru finalizarea studiilor.
  2. Prezentarea documentelor medicale: Este necesar să prezinte documentele medicale solicitate pentru menținerea unui climat sănătos în școală.
  3. Trimiterea copilului sănătos: Părinții trebuie să trimită copilul la școală doar dacă acesta nu prezintă simptome de afecțiuni cu potențial infecțios.
  4. Comunicarea cu cadrele didactice: Trebuie să ia legătura cu cadrele didactice pentru a fi la curent cu evoluția copilului.
  5. Responsabilitatea pentru distrugeri: Părinții sunt răspunzători material pentru distrugerea bunurilor școlii cauzate de elevi.
  6. Respectarea regulamentului școlar: Este necesar să respecte regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ.
  7. Comportament civilizat: Părinții trebuie să mențină un comportament civilizat față de personalul școlii.

Nici elevii nu scapă de obligații. Ce trebuie să știe cei care semnează contractul educațional

Elevii își asumă următoarele obligații:

  1. Pregătirea pentru cursuri: Să se pregătească la fiecare disciplină, să dobândească competențele și să-și însușească cunoștințele conform programelor școlare.
  2. Frecventarea cursurilor: Să participe la cursuri, fie că sunt în învățământul de stat, particular sau confesional autorizat/acreditat.
  3. Prezența la evaluări și examene: Să fie prezenți la cursuri și la evaluările organizate de unitatea de învățământ, inclusiv în cazul cursurilor cu frecvență redusă.
  4. Comportament civilizat: Să aibă un comportament civilizat și o ținută decentă în cadrul unității de învățământ.
  5. Respectarea regulamentului: Să respecte regulamentul unității de învățământ, regulile de circulație, normele de securitate și sănătate în muncă, de prevenire a incendiilor și protecția mediului.
  6. Protejarea documentelor școlare: Să nu distrugă documentele școlare, cum ar fi cataloage, carnete de elev, foi matricole și alte documente educaționale.
  7. Păstrarea bunurilor școlii: Să nu deterioreze bunurile unității de învățământ, inclusiv materiale didactice, cărți de bibliotecă, mobilier școlar și sanitar.
  8. Respectarea normelor de integritate națională: Să nu aducă sau să difuzeze materiale care atentează la integritatea națională sau care promovează violența și intoleranța.
  9. Participarea la proteste: Să nu organizeze sau participe la acțiuni de protest decât în conformitate cu Statutul elevului.
  10. Interzicerea consumului de substanțe: Să nu dețină, consume sau comercializeze droguri, substanțe etnobotanice, băuturi alcoolice sau țigări în perimetrul unității de învățământ.
  11. Interzicerea armelor și produselor pirotehnice: Să nu introducă sau utilizeze arme, produse pirotehnice, spray-uri lacrimogene sau alte produse care pot afecta integritatea fizică și psihică a colegilor sau personalului.
  12. Interzicerea materialelor obscene: Să nu dețină sau să difuzeze materiale de natură obscenă sau pornografică.
  13. Respectul față de colegi și personal: Să nu aducă jigniri și să nu manifeste agresivitate față de colegi sau personalul unității de învățământ și să nu lezeze imaginea acestora.
  14. Evitarea violenței: Să nu provoace, instige sau participe la acte de violență în școală sau în apropierea acesteia.
  15. Părăsirea incintei școlii: Să nu părăsească incinta școlii în timpul pauzelor sau după începerea cursurilor fără avizul profesorului de serviciu, al învățătorului, profesorului pentru învățământul primar sau al profesorului diriginte.

Citește și: Bursa de reziliență. Ce elevi vor beneficia de bani în plus în anul școlar 2024-2025

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Și-a început cariera în presă în anul 2021, la Kanal D. A lucrat ca redactor aproape 3 ani pentru site-ul stirilekanald.ro. În prezent este redactor al publicației CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. Alexandra a absolvit citeste mai mult
Parteneri
Incredibil cum arată artista la 55 de ani. Timpul a stat pe loc pentru ea! Deși arată fantastic, a fost înșelată în repetate rânduri
Incredibil cum arată artista la 55 de ani. Timpul a stat pe loc pentru ea!...
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Coincidențele stranii dintre Andreea Bălan și Andreea Antonescu, care au devenit ca două străine. Săndel Bălan: „Nimic nu e întâmplător în viață”
Coincidențele stranii dintre Andreea Bălan și Andreea Antonescu, care au devenit ca două străine. Săndel...
Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”
Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”
Șoșoacă, în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat, în România 88% nu sunt vaccinaţi”. I-au tăiat microfonul
Șoșoacă, în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat, în România 88% nu sunt vaccinaţi”. I-au...
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot pentru Ciucă este unul pentru Iohannis
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot...
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Ce pensie are Adriana Iliescu după recalculare. Cea mai vârstnică mamă din România își întreține fiica, studentă la două facultăți
Ce pensie are Adriana Iliescu după recalculare. Cea mai vârstnică mamă din România își întreține...
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate...
Satul care instalează 3 staţii electrice. Are drumuri de pământ şi niciun localnic n-are maşină electrică
Satul care instalează 3 staţii electrice. Are drumuri de pământ şi niciun localnic n-are maşină...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Lidl te echipază cu scule Parkside: grădinărit, bricolaj și întreținerea mașinii
Lidl te echipază cu scule Parkside: grădinărit, bricolaj și întreținerea mașinii
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
DOLIU URIAȘ în showbiz-ul românesc! Soția vedetei TV a murit, iar familia s-a ÎMPRUMUTAT de bani pentru înmormântare
DOLIU URIAȘ în showbiz-ul românesc! Soția vedetei TV a murit, iar familia s-a ÎMPRUMUTAT de...
Acesta este cel mai periculos aeroport din lume. Doar 50 de piloți sunt capabili să aterizeze pe el, condițiile sunt un coșmar pentru avioane
Acesta este cel mai periculos aeroport din lume. Doar 50 de piloți sunt capabili să...
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an mai devreme
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an mai devreme
Ungaria pune stop la graniță. Ungurii vor să schimbe regulile în UE. Anunț de la Budapesta
Ungaria pune stop la graniță. Ungurii vor să schimbe regulile în UE. Anunț de la...
Nelson Mondialu’ s-a făcut de râs. I-a cerut fiului său înapoi darul de nuntă: Bă, pun 30.000 de euro să vadă lumea, să mă fălesc și eu, și 15.000 mi-i dați înapoi
Nelson Mondialu’ s-a făcut de râs. I-a cerut fiului său înapoi darul de nuntă: Bă,...
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu...
SUA afirmă că Iranul a furat documente din campania lui Trump şi le-a trimis echipei lui Biden
SUA afirmă că Iranul a furat documente din campania lui Trump şi le-a trimis echipei...
El va fi viitorul președinte al României. Cine îi ia locul președintelui Klaus Iohannis
El va fi viitorul președinte al României. Cine îi ia locul președintelui Klaus Iohannis
Rux și Opulență, refuz pentru Survivor România. Culisele afacerii
Rux și Opulență, refuz pentru Survivor România. Culisele afacerii
Cât a ajuns să coste un VW Passat SH din Germania. Cât trebuie să muncească un român de rând ca să și-l cumpere
Cât a ajuns să coste un VW Passat SH din Germania. Cât trebuie să muncească...
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis...
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a trezit când apa era deja până la brâu
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Accident cumplit în București! Șoferul a murit după ce mașina i-a fost distrusă de un tramvai. Vatmanul ar fi consumat substanţe psihoactive
Accident cumplit în București! Șoferul a murit după ce mașina i-a fost distrusă de un...
Alimentul adorat de români care e o bombă de proteine și calciu. Se integrează perfect în multe rețete și are beneficii uimitoare
Alimentul adorat de români care e o bombă de proteine și calciu. Se integrează perfect...
Preparatul românesc care a cucerit Europa. Este creat din lapte cu gust floral și făcut după o rețetă secretă
Preparatul românesc care a cucerit Europa. Este creat din lapte cu gust floral și făcut...
Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică, noi detalii despre relația lor. Cum se înțeleg cei doi artiști: „Cred că nimeni nu poate poseda pe cineva”
Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică, noi detalii despre relația lor. Cum se înțeleg cei doi...
×