După o perioadă foarte lungă de caniculă, acum România se confruntă cu furtuni violente și vijelii, informează meteorologii.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță furtuni în Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, sudul Transilvaniei, nordul și estul Munteniei, nord-estul Olteniei, local în Carpații Orientali și Meridionali.
CITEȘTE ȘI: VIN FURTUNI PUTERNICE PESTE ROMÂNIA! ANM, AVERTISMENT DE URGIE ȘI DESCĂRCĂRI ELECTRICE
Potrivit ANM, în intervalul 29 august, ora 23 – 30 august, ora 10, este activă o avertizare de tipul Cod portocaliu de furtuni, valabilă pentru zona litorală a județului Constanța.
În intervalul menționat, în zona litorală a județului Constanța vor fi averse torențiale și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.
De asemenea, în același interval este valabilă și o avertizare tip cod galben. Astfel, în județul Tulcea și zona continentală a județului Constanța, vor fi averse și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Tot o avertizare tip cod galben e valabilă și în intervalul 29 august, ora 10 – 29 august, ora 23, iar fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică și cantități însemnate de apă. Sunt vizate Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, sudul Transilvaniei, nordul și estul Munteniei, nord-estul Olteniei, local în Carpații Orientali și Meridionali.
În intervalul menționat, în Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, sudul Transilvaniei, nordul și estul Munteniei, nord-estul Olteniei, local în Carpații Orientali și Meridionali vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 50…60 km/h) și vijelii. Izolat vor fi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp, mai arată ANM.
Deja, pe litoral, au apărut primele furtuni. Spre exemplu, faleza din Năvodari a fost inundată. Averse foarte puternice au fost înregistrate la malul mării, iar, ca de obicei, apa s-a acumulat în cantități mari pe faleza din Năvodari.
Localnicii se plâng că, deși există sistem de canalizare în zonă, la fiecare ploaie mai serioasă, faleza se transformă într-un adevărat râu, arată România TV.