V-ați gândit vreodată care este mâncarea tradițională care ucide, anual, aproape 20.000 de persoane? Este vorba despre un preparat consumat în Thailanda și Laos, care conține condimente, suc de lămâie și pește, potrivit EVZ. Ingredientul care cauzează problemele de sănătate este chiar peștele! Iată detaliile mai jos, în articol.
Un preparat consumat îndeosebi în Thailanda și Laos face, anual, victime. Aproximativ 20.000 de persoane sunt ucise de mâncarea tradițională denumită Koi Pla. Acest preparat are câteva ingrediente: peștele crud, care este tocat, ierburile, condimentele și sucul de lămâie. Însă, ingredientul problematic din această combinație culinară este chiar peștele. Acesta conține un parazit care declanșează cancerul.
De cele mai multe ori, preparatul din pește crud este infestat cu viermi plați paraziți (termatode vii). Peștele de apă de dulce provine din bazinul Mekong. Potrivit datelor, consumul respectivului tip de pește cauzează apariția unui tip agresiv de cancer. Și anume, cancerul căilor biliare (colangiocarcinomul). Narong Khuntikeo, chirurg hepatic la Universitatea Khon Kaen din Thailanda, declara, pentru Agenția France – Presse, în urmă cu câțiva ani, că oamenii care consumă mâncarea tradițională „mor în liniște, ca frunzele care cad dintr-un copac”.
„Este o povară foarte mare pentru sănătate pe aici. Dar nimeni nu știe despre acest lucru pentru că ei mor în liniște, ca frunzele care cad dintr-un copac”, spunea chirurgul.
Chiar părinții chirurgului s-au stins din viață în urma cancerului provocat de consumul preparatului Koi Pla. Deși se cunoaște pericolul care se ascunde în acest preparat, el este consumat, în continuare. Mâncarea este consumată, în special, de persoanele vârstnice din Thailanda și Laos. Mulți dintre ei preferă să nu gătească peștele, pentru a nu-i strica gustul autentic. Specialiștii au susținut că este nevoie doar de o gură din preparatul Koi Pla pentru a declanșa boala.
Sursă foto: colaj Pixabay