Este alertă în Capitală, după ce în patru sectoare au fost găsiți țânțari cu virusul West Nile. Experții de la Institutul Cantacuzino au depistat ultimele probe pozitive în Sectorul 3. De asemenea, primul caz de infecție a fost confirmat, iar Primăria Capitalei a început să intensifice tratamentele în zonele cu probleme. Ce pot face oamenii pentru a se proteja?
West Nile este un virus transmis prin înțepătura de un țânțar infectat și poate cauza boli neurologice la persoanele care îl contactează. De asemenea, poate să fie fatal oamenilor cu sistem imunitar slăbit sau cu alte afecțiuni. Cazurile apar în timpul sezonului țânțarilor, care începe vara și continuă până în toamnă.
(CITEȘTE ȘI: VIRUSUL WEST NILE A FOST CONFIRMAT ÎN ROMÂNIA! DE UNDE ESTE „PACIENTUL ZERO”)
După ce țânțari cu virusul West Nile au fost depistați în patru sectoare din Capitală, Primăria a anunțat că firma de ecoigienizare a intervenit deja cu soluții suplimentare împotriva țânțarilor unde a găsit probe pozitive.
Chiar dacă mai mulți țânțari ce poartă virusul au fost depistați și primul caz de infecție a fost confirmat, medicii ne sfătuiesc totuși să nu ne panicăm, mai ales că nu toți cei înțepați iau boala sau fac o formă severă. Însă, este important să ne protejăm.
„Este obligatoriu și pe de altă parte ca măsuri de prevenire, nefiind o boală vaccinabilă până în acest moment, cea mai bună metodă de prevenire este să evităm înțepăturile, dar prin utilizarea tuturor metodelor cunoscute. Da, dezinsecție, atât în spațiile verzi, cât și afară, vreau să spun, cât și în casă, prin utilizarea de metode cunoscute antițânțari, tot felul de repalent-uri. Deci astea-s cele care ne țin, ne țin la distanță de această boală”, a explicat Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, la Digi24.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat că din 3 iunie, de când a început perioada de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile, şi până în prezent a fost confirmat un caz de infecţie în România. „Pacientul zero” este un bărbat din București și se află în grupa de vârstă 60-69 de ani.
În acest context, INSP a precizat câteva recomandări importante cu ce putem face pentru a ne feri de această afecțiune și a ne proteja: