Baby, așa cum a fost cunoscut publicului, este primul pui de delfin născut în captivitate în țara noastră. Micuțul a apărut pe lume în luna martie a acestui an la Delfinariul Constanța. A fost o premieră în România. Din nefericire, acum, la câteva luni distanță, Baby a murit. După examinare, specialiștii au identificat și cauzele care au provocat decesul.
Luni, 22 iulie, reprezentanții Delfinariului Constanța au anunțat că Baby, primul pui de delfin născut în captivitate în țara noastră, a murit. Acesta era supravegheat în permanență de specialiștii instituției, acolo unde se afla și tatăl lui – un delfin din Ucraina.
Puiul de delfin Baby s-a născut pe data de 8 martie 2024. Atunci, conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa a anunţat că la Delfinariul Constanţa s-a născut primul pui de delfin în captivitate, fiind o premieră în România.
Luni, 22 iulie, reprezentanții instituției, unde Baby se afla și era supravegheat în permanență, au anunțat că puiul de delfin a murit subit. Echipa Delfinariului din Constanța a transmis un mesaj pe rețelele de socializare cu privire la decesul micuțului.
„Cu regret, vă aducem la cunoștință încetarea din viață a puiului de delfin cunoscut publicului cu numele ‘Baby’. Facem precizarea că acesta este produsul de concepție a două variații ale speciei Tursiops truncatus Gilly, provenite din areale diferite. Contrar evoluției favorabile a puiului născut în captivitate, decesul a survenit subit.”, a transmis echipa Delfinariului din Constanța.
Ulterior, specialiștii l-au examinat pe puiul de delfin și au descoperit că avea organele vitale afectate, în special plămânii și ficatul. Totodată, reprezentanții Delfinariului Constanța au precizat că nu exclud să fie vorba despre o componentă genetică pentru că, la nivel global, rata de supraviețuire a mamiferelor marine născute în captivitate este una scăzută.
„Rezultatul examinării anatomo-patologice a evidențiat fără echivoc existența afectării organelor vitale (în principal plămânii și ficatul) de natură acută, incompatibilă cu viața. Având în vedere evoluția bruscă a acestei afecțiuni, nu putem exclude o componentă genetică. Realitatea obiectivă la nivel global indică o rată scăzută de supraviețuire a puilor de mamifere marine născute în captivitate.”, se mai arată în mesajul celor de la Delfinariul Constanța.