O tânără de 19 ani a fost ucisă cu sânge rece de urs, la Bușteni, în apropiere de un traseu montan. Maria Diana a fost atacată de animalul sălbatic, apoi târâtă într-o râpă. Iubitul ei a fost martor la scenele de groază, însă nu a putut face nimic pentru a o salva. Câți români au fost uciși de urși, până în 2024? Oamenii se întreabă dacă moartea Mariei Diana din Jepii Mici va pune stop tragediilor.
În Munții Carpați trăiesc circa 6.400 – 7.200 de urși, iar asta reprezintă peste 40% din populația de urși din Europa. În țara noastră, în ultimii 20 de ani, au fost ucise 26 de persoane și 274 au fost desfigurate. Au fost înregistrate 6.269 de apeluri de urgență privind atacuri ale urșilor în 2021, iar în 2022 au fost 3473 de apeluri. Numărul acestora este alarmant, iar asociațiile acuză autoritățile române că nu au luate suficiente măsuri.
Numai anul acesta, peste 2000 de persoane au alertat autoritățile cu privire la prezența urșilor. În 2023, peste 7500 de oameni au apelat 112, notează Digi24.
„În România, în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși și 274 de persoane au fost desfigurate. În numai 5 ani s-au înregistrat 6.400 de apeluri de urgență prin care s-au sesizat atacuri asupra omului, numai în 2021 fiind peste 1.500 apeluri. Solicităm Comisiei să aplice prevederile Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populații de urs brun din Europa, iar pe baza datelor obținute să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecție”, declara, în martie 2024, ministrul Mircea Fechet.
CITEȘTE ȘI: CE TREBUIE SĂ FACI DACĂ TE ÎNTÂLNEȘTI CU URSUL PE MUNTE. CUM POȚI EVITA TRAGEDIA DIN JEPII MICI
Președintele Klaus Iohannis a auzit de moartea Mariei Diana, fata de 19 ani ucisă de urs în apropiere de un traseu montan, și a făcut primele declarații despre nenorocire. Șeful statului cere să fie luate măsuri în acest caz.
„Cred că s-a ajuns prea departe. Sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul. Sâmbătă am fost și eu pe un traseu din Munții Bucegi și după puțin timp să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire.
Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost o victimă acolo, pentru familia ei, dar îmi pare foarte rău pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile și nu prea știm să le gestionăm cum trebuie. Deci, problema cu urșii nu este deloc nouă și clasa politică a reacționat de fiecare dată la aceste incidente nefericite, doar punctual. Deci este o mare emoție, se convoacă o ședință de Guvern, se discută în Parlament, după care trecem mai departe.
Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos în România, trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale, cum nu cred că animalele trebuie să fie omorâte doar pentru distracție. Dar calea de mijloc trebuie găsită și eu sper că de data aceasta cei responsabili să găsească o soluție reală. Este, între timp, evident că avem prea mulți urși, avem prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau chiar uciși de urși și nu se poate continua stilul acesta.
Nu sunt nici vânători, nici specialist în materie, dar avem destui și este cazul să vină cu o soluție legislativă care sigur respectă toate normele europene ce respectă și viața oamenilor. Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis.
O creștere semnificativă a numărului de urși a fost înregistrată în Valea Jiului. Ursul brun este prezent în Parcul Național Retezat, iar acest lucru reflectă diversitatea habitatelor. Organizația Agent Green acuza autoritățile de „manipulare” prin cazul Mariei Diana, transmițând faptul că habitatul urșilor a fost distrus.
Printre altele, specialiștii din cadrul asociației respective susțin că ursul trebuia tranchilizat, apoi analizat pentru a vedea motivul pentru care a ucis. În schimb, echipajele de intervenție l-au împușcat.
„Poliţia şi procurorii din România ar face bine să nu ascundă adevărul, iar ursul nu trebuia împuşcat, ci tranchilizat şi analizat. Şi dacă tot a fost împuşcat, atunci de ce nu i s-a făcut autopsie să se stabilească cea mai posibilă cauză pentru comportamentul agresiv reclamat şi de alţi turişti în ultima vreme. În cele din urmă, ministrul Mediului, Mircea Fechet, ar face bine să stea departe de populism şi să se întoarcă către adevăr şi ştiinţă faţă de care are obligaţii legale şi morale”, se arată într-o informare transmisă de Organizaţia de mediu Agent Green, notează Agerpres.