Juratul de la "Arena leilor", DRAGOȘ ANASTASIU, despre cum să obții 1.000.000 €
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Haos pe Aeroportul Otopeni, după ce zeci de zboruri au fost anulate! 20 de piloți s-au declarat inapți pentru zbor

Haos pe Aeroportul Otopeni, după ce zeci de zboruri au fost anulate! 20 de piloți s-au declarat inapți pentru zbor

De: Alina Drăgan 08/07/2024 | 14:16

Este haos pe Aeroportul Otopeni, după ce mai multe curse ale companiei Tarom au fost anulate. Sute de oameni și-au petrecut noaptea în aeroport, iar dimineața a adus și mai multe vești proaste, căci alte curse au fost anulate. Cei care se pregăteau să călătorească sunt deznădăjduiți și își strigă supărarea, însă pare că nimeni nu îi bagă în seamă. Toată această situație a fost provocată de greva spontană a angajaților Tarom, care se plâng de salarii mici și personal insuficient. 

Zarva de pe Aeroportul Otopeni a început încă de noaptea trecută, atunci când au fost anulate trei zboruri din cauză că piloții companiei au anunțat că sunt bolnavi. Mai apoi, luni dimineață, alți piloți au anunțat compania că sunt inapți pentru zbor, având probleme de sănătate. Prin greva spontană a angajaților Tarom, aceștia vor să atragă atenția asupra condițiilor grele în care lucrează de o bună perioadă de timp.

(CITEȘTE ȘI: CĂTĂLIN STĂNCIULESCU, UN CUNOSCUT VLOGGER, DEPORTAT DIN BELIZE DIN CAUZĂ CĂ ESTE ROMÂN: ”DE ACOLO MI-AM DAT SEAMA CĂ O SĂ APARĂ PROBLEMA”)

Haos pe Aeroportul Otopeni

Așa cum spuneam, greva spontană a piloților Tarom a provocat haos pe Aeroportul Otopeni. Noaptea trecută, mai multe zboruri ale companiei care trebuiau să decoleze spre Cairo, Amman și Beirut au fost anulate. Astfel, numeroși oameni au rămas blocați în aeroport pentru ore bune. De asemenea, în această dimineață, în jurul orei 9:40 au fost anunțate și alte anulări de zboruri. Piloții au anunțat rând pe rând că nu pot ajunge la muncă din cauza unor probleme de sănătate.

Se pare că aceștia au mai multe nemulțumiri și solicită o majorare salarială de 30% și reevaluarea contractului colectiv, valabil din 1 august, acesta urmând să expire în octombrie. Potrivit Antena 3, salariile piloților Tarom sunt semnificativ mai mici comparativ cu cele de la alte companii precum WizzAir. De exemplul, un comandant Tarom câștigă aproximativ 5000 de euro, în timp ce unul de la WizzAir câștigă 10.000 de euro.

De asemenea, piloții susțin că au contribuit semnificativ la menținerea companiei și că salariile lor sunt similare cu cele din 2007, deși ne aflăm în anul 2024. Mai mult, piloții ar fi forțați să încalce Codul Muncii, care prevede doar cinci zile consecutive de zbor și două zile libere. Însă, mulți dintre piloții Tarom zboară șase sau chiar șapte zile consecutive fără să aibă parte de compensații adecvate conform legii.

„Avem undeva peste 20 de piloți comandanți care s-au declarat inapți pentru zbor. Colegii noștri lucrează la această situație pentru a-i ajuta pe pasageri. E o situație neprevazută, fără precedent. Nu aveam vreun anunț. Personalul de zbor are acest drept de a se declara inapt pentru zbor. Sunt discuții, se caută să se înțeleagă motivele. Nu e o situație standard și căutăm să vedem care sunt problemele”, a precizat Alexandru Anghel, comunicator Tarom.

În urma celor întâmplate, sute de oameni și-au petrecut noaptea pe Aeroportul Otopeni și sunt extrem de revoalați. Însă, Tarom a asigurat că va contacta direct pasagerii afectați pentru a le oferi soluții convenabile, inclusiv reprogramări de zbor, rambursări sau alte opțiuni disponibile.

Câți piloți sunt angajați la Tarom

Compania Tarom a cauzat astăzi haos pe aeroporturile din țară. Într-o grevă spontană, 29 de piloți s-au declarat „inapți de zbor”, așa că numeroase curse au fost anulate, din cauza lipsei de personal. Lucrurile par să meargă tot mai prost pentru compania de stat, care în ciuda lipsei de personal a „scăpat” în ultimii ani de 800 de angajați. În prezent, Tarom are doar 150 de piloți, după ce 31 și-au dat demisia doar în acest an.

„Restructurarea de personal începută în 2020 de Ministerul Transporturilor a constat în reducerea de la 1.890 de salariaţi la 1.100 de salariaţi, adică cu 800 mai puţini, dar acum ducem lipsă de piloţi şi mecanici. Conducerea ştie câţi oameni şi ce fel de oameni sunt necesari, dar pentru a face angajări are nevoie de buget, iar TAROM nu are în momentul actual aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli. Dacă au plecat 31 de piloţi, cel puţin atâţia ar fi trebuit angajaţi, ca să ai de rezervă.

Salariile la TAROM sunt la jumătate faţă de salariile la alte firme private. De exemplu, la o companie privată, salariile sunt duble faţă de cele de la TAROM pentru toate posturile. În cazul piloţilor, la o firmă privată, au 10.000 de euro/lună salariul şi nu poţi să-l aduci înapoi pe niciunul dacă nu-i dai aceeaşi bani”, a declarat Narcis Paşcu, liderul Sindicatului Unit TAROM, potrivit zf.ro.

(VEZI ȘI: UN TURIST AMERICAN, ÎNGROZIT DE CE A PUTUT SĂ VADĂ PE AEROPORTUL HENRI COANDĂ: ”NU VENIȚI NICIODATĂ!”)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune și activează în presa online de patru ani. În prezent este redactor al publicației CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. Absolventă a Facultății de Comunicare citeste mai mult
Parteneri
Cum arată Brigitte Pastramă după ce a dispărut din showbiz. Nu o recunoaște nimeni: și-a topit acidul din buze și nu mai are extensii
Cum arată Brigitte Pastramă după ce a dispărut din showbiz. Nu o recunoaște nimeni: și-a...
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii...
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul,...
Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”
Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este...
Motivul șocant pentru care pensionarul din Galați a împins pe scări o mamă și pe bebelușul ei. „Nu m-a întrebat nimic despre copil”
Motivul șocant pentru care pensionarul din Galați a împins pe scări o mamă și pe...
VIDEO Umilință pentru armata lui Putin. Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă și este în mâinile ucrainenilor (presă)
VIDEO Umilință pentru armata lui Putin. Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă...
Cât ulei trebuie să consume o mașină?
Cât ulei trebuie să consume o mașină?
Ileana Sterp, mesaj neașteptat de ziua Danielei Iliescu: „Deblochează-mă!”. Care este, de fapt, relația dintre sora și iubita lui Culiță. Tânara a rupt tăcerea
Ileana Sterp, mesaj neașteptat de ziua Danielei Iliescu: „Deblochează-mă!”. Care este, de fapt, relația dintre...
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de...
Ce părere a avut Dan Bălan despre Arsenium, atunci când s-au cunoscut:
Ce părere a avut Dan Bălan despre Arsenium, atunci când s-au cunoscut: "Mă privea de...
Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din
Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au...
Meteo: O nouă avertizare de vreme rea, emisă de ANM. Cod galben de ploi în sud-estul și centrul României
Meteo: O nouă avertizare de vreme rea, emisă de ANM. Cod galben de ploi în...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Noua actualizare Samsung blochează telefoanele Galaxy. Modele vizate
Noua actualizare Samsung blochează telefoanele Galaxy. Modele vizate
Un economist DĂ VERDICTUL! Câte joburi VA FURA Inteligența Artificială?
Un economist DĂ VERDICTUL! Câte joburi VA FURA Inteligența Artificială?
Ce nu s-a văzut la nunta Lorei cu Ionuț Ghenu! Detaliile care stârnit un val de reacții pe Internet: „Am plâns, dar...”
Ce nu s-a văzut la nunta Lorei cu Ionuț Ghenu! Detaliile care stârnit un val...
Proiectul energetic uriaș început la ordinul lui Nicolae Ceaușescu ar putea fi, în sfârșit, finalizat. Beneficiu uriaș pentru România
Proiectul energetic uriaș început la ordinul lui Nicolae Ceaușescu ar putea fi, în sfârșit, finalizat....
Singura țară din lume care e în același timp și continent. E plină de peisaje spectaculoase, faci peste 20 de ore cu avionul din România și nu e deloc ieftin să ajungi aici
Singura țară din lume care e în același timp și continent. E plină de peisaje...
5 ani interzis în România. NU ai voie la graniță. Legea se aplică fără excepții
5 ani interzis în România. NU ai voie la graniță. Legea se aplică fără excepții
Valentin Sanfira și Codruța Filip, în culmea fericirii. Vestea minunată dată fanilor. ”Mulțumim, Doamne!”
Valentin Sanfira și Codruța Filip, în culmea fericirii. Vestea minunată dată fanilor. ”Mulțumim, Doamne!”
Competiția ce provoacă liceenii din București să dezvolte jocuri video
Competiția ce provoacă liceenii din București să dezvolte jocuri video
„Declaraţia îndrăzneaţă” a Prinţesei Kate la revenirea sa în viaţa publică
„Declaraţia îndrăzneaţă” a Prinţesei Kate la revenirea sa în viaţa publică
UE obligă România. Limita care trebuie neapărat să dispară. Românii vor fi taxați în plus
UE obligă România. Limita care trebuie neapărat să dispară. Românii vor fi taxați în plus
Un mare internațonal român, la capătul puterilor. Boala îl chinuie zi de zi
Un mare internațonal român, la capătul puterilor. Boala îl chinuie zi de zi
Este oficial. Digi RCS-RDS România a făcut anunțul începutului de octombrie
Este oficial. Digi RCS-RDS România a făcut anunțul începutului de octombrie
Ce face, în fiecare zi, fosta noră a celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: E terapie curată
Ce face, în fiecare zi, fosta noră a celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia...
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta celor doi. Cum au arătat tortul și mărturiile
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta...
Povestea dureroasă a regretatului actor Sebastian Papaiani! A fost martor la moartea fraților săi și trădat de propriul fiu
Povestea dureroasă a regretatului actor Sebastian Papaiani! A fost martor la moartea fraților săi și...
Comuna din România mai bogată decât multe orașe importante. E peste Predeal, Bușteni. Se află la o oră și jumătate de București și puțini au auzit de ea
Comuna din România mai bogată decât multe orașe importante. E peste Predeal, Bușteni. Se află...
Drumul spectaculos din România care duce la Peștera de Gheață. Puțini au auzit de această atracție turistică deosebită
Drumul spectaculos din România care duce la Peștera de Gheață. Puțini au auzit de această...
Schimbare radicală de situație. Alexandru Ciucu vrea să se împace cu Alina Sorescu: „Părinții ar trebui să rămână împreună”
Schimbare radicală de situație. Alexandru Ciucu vrea să se împace cu Alina Sorescu: „Părinții ar...
×