Mâine, 25 iunie, absolvenții de clasa a VIII-a vor susține prima probă a Evaluării Naționale 2023, respectiv examenul de Limba și Literatura Română. Subiectele pentru Evaluarea Națională 2023 vor fi publicate pe pagina dedicată de pe edu.ro. Iată le este interzis elevilor să facă în timpul examenului de capacitate!
Elevii claselor a VIII-a ce vor susține mâine examenul de Limba și Literatura Română trebuie să știe că fiecare probă scrisă are un timp de lucru de 120 de minute, care începe după completarea casetei de identificare, conform procedurii nr. 29294 din 19 iunie 2024.
În timpul probelor scrise, candidaților li se interzice folosirea mijloacelor de calcul, cu excepția celor permise pentru candidații cu nevoi speciale. Încălcarea acestei reguli atrage eliminarea din examen.
Pătrunderea candidaților în sala de examen cu materiale ajutătoare (manuale, dicționare, cărți, notițe, însemnări, ciorne, rezumate, culegeri etc.), telefoane mobile, mijloace electronice, tip IoT, de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, indiferent dacă acestea sunt ascunse în obiectele de îmbrăcăminte, încălțăminte, penare sau bănci, atrage eliminarea din examen.
„Art. 7 – „(3) Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
(4) Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul”, conform metodologiei.”, se arată în regulamentul de desfășurare al Evaluării Naționale.
Încălcarea acestor reguli esențiale va fi tratată ca fraudă sau tentativă de fraudă. În consecință, elevii care nu respectă acest regulament vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă au utilizat materialele sau obiectele interzise, indiferent de cine le-a introdus în sala de examen – fie că au fost elevi, cadre didactice din comisie sau alte persoane.
Citește și: CÂTE ZILE LIBERE PRIMESC ROMÂNII DE RUSALII 2024? CE SEMNIFICAŢIE ARE SĂRBĂTOAREA