Vești proaste vin pentru români, care în curând o să fie nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Începând cu data de 1 iulie cresc facturile la energie electrică. În funcție de consumul fiecăruia, românii vor plăti facturi mai mari. Cu cât se majorează prețul la curent și care sunt motivele din spatele creșterii prețului.
Începutul celei de-a doua luni de vară vine cu vești cât se poate de proaste. Românii vor fi nevoiți să plătească facturi mai mari la energie electrică, începând cu data de 1 iulie. Această creștere este determinată de o majorare semnificativă a tarifelor pentru serviciile de sistem.
(CITEȘTE ȘI: BENZINA ȘI MOTORINA SE SCUMPESC DE LA 1 IULIE 2024. CARE SUNT NOILE TARIFE DE LA POMPĂ)
Așa cum spuneam, facturile la energie electrică vor crește începând cu data de 1 iulie. Potrivit estimărilor specialiștilor în energie, tariful pentru serviciile de sistem va crește cu aproximativ 40%. Ceea ce înseamnă că tariful va urca de la 9,17 lei, la 12,84 lei pe megawatt-oră (MWh). De menționat este că această majorare va avea un impact diferit asupra consumatorilor, în funcție de nivelul de consum al fiecăruia.
De asemenea, specialiștii atrag atenția că această creștere a tarifelor pentru serviciile de sistem va influența direct costurile suportate de consumatori. Scumpirile vor avea un impact mai puternic pentru cei cu un consum ridicat și un impact moderat pentru consumatorii medii.
Așadar, cei mai afectați de această scumpire vor fi consumatorii cu un consum lunar de curent electric mai mare de 300 kWh. Aceștia vor plăti cu aproximativ 2 lei în plus în fiecare factură. Pe de altă parte, pentru consumatorii cu un consum mediu de 125 kWh pe lună, majorarea va fi mai puțin semnificativă, aproximativ 63 de bani în plus pe lună.
În ceea ce privește scumpirea, ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) a decis majorarea tarifelor în timpul anului la solicitarea Transelectrica. Motivele acestei majorări includ creșterea prețului energiei pentru serviciile de sistem, care a fost mai mare decât cel calculat inițial de ANRE la stabilirea tarifului din 1 ianuarie 2024. Mai mult, cantitatea de energie electrică necesară pentru funcționarea Sistemului Energetic Național a crescut comparativ cu prognozele inițiale.
Posibilitatea revizuirii acestui tarif în timpul anului este prevăzută în metodologiile ANRE, care permit ajustarea tarifului la solicitarea justificată a Transelectrica. În informarea transmisă acționarilor, compania a explicat că modificarea tarifului a fost determinată de aplicarea mecanismului de corectare a deviațiilor semnificative de la prognoza inițială.