Este vorba despre proteul de peșteră. O specie de salamandră care poate sta nemișcată chiar și 7 ani. Cunoscut cu denumirea științifică Proteus anguinus, salamandra poate să ajungă să trăiască între 70 și 100 de ani. Un grup de cercetători condus de Gergely Balaz – de la universitate Eötvös Loránd din Ungaria – a dezvoltat un studiu care se bazează pe exemplarele care trăiesc în Bosnia – Herțegovina. Animalele supraviețuiesc în peșterile subacvatice, iar cercetătorii au fost uimiți să descopere modul în care acestea se adaptează condițiilor de viață.
Pentru studiu au fost capturate 33 de exemplare, însemnate și eliberate în natură. În urmă cu ceva ani, această specie a fost descoperită în apele subterane ale unor formațiuni carstice din Balcani. S-a descoperit că salamandra trăiește într-un areal limitat, format din lacurile și fluxurile reci de apă din peșterile subterane – din Munții Alpi, nordul Italiei și zonele de coastă ale Sloveniei și Croației. Proteul de peșteră are o lungime cuprinsă între 20-30 cm, corpul este acoperit de piele nepigmentată – o nuanță alb-gălbuie – ușor transparentă și face parte din ordinul Caudata, familia Proteidae. Ochii îi sunt acoperiți cu o membrană albă ce nu-i permite să distingă imaginile.
Citește și: ACEASTĂ SPECIE DE ANIMAL ERA CONSIDERATĂ DISPĂRUTĂ DE 60 DE ANI. TOCMAI A FOST FOTOGRAFIATĂ ÎN INDONEZIA
În timpul cercetărilor, din cele 33 de exemplare selectate, experții au remarcat o salamandră care a reușit să stea nemișcată timp de 7 ani. Longevitatea lor a ridicat multe semne de întrebare experților, mai ales că – pe timpul studiului – s-a constatat că această salamandră este o specie oarbă, poate să trăiască ani întregi fără mâncare și se limitează la hrana care îi este accesibilă în mediul ei, adică melci, crustacee, creveți și uneori insecte. Trăiesc în întuneric și se mișcă – de cele mai multe ori – doar în sezonul de împerechere.
Din cauza lipsei de hrană, proteii de peșteră au găsit o modalitate inedită prin care își pot conserva energia: stând nemișcați sau deplasându-se cât mai puțin. În urma cercetărilor de la universitate Eötvös Loránd din Ungaria, cel mai ”activ” proteu s-a deplasat 125 de metri în 230 de zile. Conform celor mai recente cercetări, proteul de peșteră este o specie pe cale de dispariție – datorită poluării apelor și capturărilor de către turiști. Este un amfibian sensibil, iar dacă este scos din mediul său – apă curată și bine oxigenată – nu mai poate să respire și moare după aproximativ o oră.