Cu Paștele în apropiere, românii sunt deja ocupați cu pregătirea mesei festive, din cauza prețurilor în creștere. Experții avertizează că prețurile vor continua să crească pe măsură ce sărbătorile se apropie. Iată cât de mult au urcat prețurile la ouă în magazine!
Cei care obișnuiau să se bucure de mese îmbelșugate în timpul Paștelui vor fi mai precauți în acest an când vine vorba de cumpărături. În ciuda plafonărilor impuse de Guvern pentru produsele de bază, prețurile alimentelor au înregistrat creșteri constante în ultimii ani. Astfel, românii se vor orienta către achiziționarea câte puțin din fiecare aliment, evitând exagerările din trecut.
Citește și: PROGRAMUL LIDL DE PAŞTE! CÂND VOR FI ÎNCHISE SUPERMARKETURILE
Cu câteva zile înainte de Paște, ouăle sunt vândute la poarta fermei cu aproximativ 40-50 de bani, deoarece cererea este redusă, iar producătorii sunt nevoiți să scadă prețurile. Cu toate acestea, la raft, prețul unui ou este între 1,1 și 1,3 lei. Potrivit ziare.com, prețul mediu al unui ou la producătorii din România este de 70 de bani.
„Sunt scheme speculative ale retailerilor. Diferența de preț nu se regăsește nici măcar în transport. Supermarketurile au o formulă de calcul foarte interesantă. Ei nu merg pe adaos comercial de 10%, 15%, 20%. Ei merg pe marjă de profit!”, a spus Leonard Constantin Stafie de la Asociația Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă Iași, potrivit sursei citate mai sus.
În România, se consumă aproximativ 90 de milioane de ouă în fiecare lună, însă consumul crește cu aproximativ două treimi în lunile cu o sărbătoare importantă. Astfel, în jur de 150 de milioane de ouă vor fi vândute de Paște, conform informațiilor transmise de ziare.com.
Comercianții au deja carne proaspătă de miel la vânzare și și-au pregătit agenda pentru rezervările de Paște. Românii, însă, au avut parte de o surpriză când au aflat prețurile.
Conform Antena 3 CNN, un kilogram de miel la carcasă este vândut în piețe cu aproximativ 55 de lei, iar organele de miel folosite la drobul de Paște se cumpără și ele cu 30 de lei pe kilogram. De asemenea, pastrama de berbecuț ajuns să coste chiar și 50 de lei pe kilogram.
Prețul la carne a crescut cu 10% în ultimul an, conform Institutului Național de Statistică, însă cele mai mari scumpiri au fost la carnea de porc și de miel, conform sursei citate anterior.
Un român consumă, în medie, aproximativ trei kilograme de carne de miel sau de oaie pe an, iar cererea crește de Paște, deoarece, conform tradiției, în această perioadă se consumă și carne de miel.
În prezent, mielul viu este vândut la ferme cu aproximativ 25 de lei pe kilogram, iar specialiștii estimează că prețul va crește la aproximativ 30 de lei pe măsură ce se apropie Paștele, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.