Într-un județ din România, autoritățile au emis o alertă cu privire la apariția pestei porcine africane. Conform recomandărilor specialiștilor în sănătate veterinară, localnicii sunt acum interziși să sacrifice porci în gospodării. Mai jos găsiți lista zonelor afectate.
Recent, din cauza unui focar de pestă porcină africană, autoritățile au impus o interdicție privind sacrificarea porcilor în gospodării în mai multe comune din țară. Acest lucru a stârnit teama printre mulți români.
Citește și: E TOTAL INTERZIS ÎN ROMÂNIA! SE DAU AMENZI ÎNTRE 20.000 ȘI 40.000 DE LEI
Conform rapoartelor autorităților române, în diverse județe ale țării au fost identificate mai multe cazuri de pestă porcină. Este de menționat că, în ultima lună a anului 2024, un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în orașul de graniță Nădlac, situat în județul Arad.
Cu puțin timp în urmă, un alt focar de pestă porcină a fost identificat în Botolani, determinând specialiștii în sănătate veterinară să ia măsuri stricte. Autoritățile au impus o interdicție temporară privind sacrificarea porcilor în gospodării pentru o perioadă de șapte zile, afectând toți crescătorii de porci. În plus, în zilele următoare se va desfășura un recensământ local al suinelor pentru a monitoriza situația.
”În cele șapte zile atât cât se face recensământul, oamenii nu au voie să-și sacrifice porcii. După cele șapte zile sub supravegherea strictă a medicilor veterinari pentru consum propriu, nu pentru comercializare.”, a transmis Mihai Țurcanu, director DSVSA Botoșani, notează botoșăneanul.
Lista zonelor afectate:
Cu câteva zile în urmă, reprezentanţii CRPC Bucureşti Ilfov au găsit suspiciuni ale infestării unor produse de pasăre cu Salmonella.
“Mă întreb dacă, şi în această situaţie, facem rău menţionând numele produsului şi al producătorului, aşa cum se plâng unele asociaţii patronale. Mă bucur totodată că reuşim să ajutăm Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, desfăşurând în continuare acţiuni pe care aceştia le contestă. Pot înţelege că atât unii, cât şi alţii, nu s-au obişnuit încă cu ideea de transparenţă, chiar dacă aceasta, în unele situaţii, afectează anumite interese financiare, pe care, în opinia mea, le consider meschine în raport cu interesul consumatorilor.”, a transmis preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.