„Steaua Morții”, cunoscută și sub numele de Luna lui Saturn Mimas, ascunde un secret imens. Astronomii au făcut multe studii și cercetări până de curând, când au descoperit că cea mai mică lună a lui Saturn, pe nume Mimas, ascunde un ocean global sub întreaga ei suprafață înghețată. Acest detaliu este important pentru oamenii de știință, care sunt în căutare de lumi locuibile în întinderea vastă a spațiului cosmic. Descoperirea aproape ireală făcută de cercetătorii străini!
Oamenii de știință de la NASA au pus la cale misiunea Cassini prin care au studiat planeta Saturn și unele dintre cele 146 de luni ale sale, orbitând planeta inelată între 2004 și 2017. Mimas, cea mai mică lună a planetei Saturn, a fost descoperită în 1789 de astronomul englez William Herschel. Mimas este denumită și „Steaua Morții” și se aseamănă cu cea din filmele „Războiul Stelelor”. Este acoperită de cratere uriașe, iar cel mai mare dintre acestea are 130 de kilometri.
„La o primă vedere Mimas este cel mai improbabil loc din sistemul solar pentru a căuta apă lichidă. Mimas arată bătrână și inactivă, cu un număr uriaș de cratere. Nimic nu trădează în momentul de față existența oceanului”, a declarat astronomul Valery Lainey, conform CNN.
În timpul zborului din misiunea Cassini realizat de specialiștii NASA, aceștia au constatat mai multe lucruri care i-au intrigat. Concret, Mimas are mai mult de 22 de ore pentru a orbita Saturn și este poziționată la 186.000 de kilometri de planetă. Informațiile arată că rotația acestei luni și mișcarea orbitală au avut diverse modificări declanșate de interiorul lui Mimas.
CITEȘTE ȘI: „OZN-URILE” CARE AU BĂGAT SPAIMA ÎN SIBIENI. DE UNDE ERAU, DE FAPT, LUMINILE CARE AU APĂRUT PE CER
În anul 2014, în timpul studiului, niște cercetători au constatat că rotația lui Mimas a fost provocată fie de un nucleu rigid, alungit și stâncos, fie de un ocean subteran. Oamenii de știință au avut parte de multe surprize în timpul acestui studiu. Astronomul Observatoire de Paris, dr. Valéry Lainey și echipa lui au analizat momentele când are loc mișcarea orbitală pentru a vedea care scenariu are loc, de fapt.
Descoperirile făcute de ei au fost publicate în presa străină și au arătat că rotația și mișcarea orbitală a lunii Mimas nu se potriveau cu observațiile din proiectul Cassini. Cercetătorii europeni au constatat că evoluția orbitei planetei „Steaua Morții” sugerează că sub suprafața înghețată ar fi, de fapt, un ocean intern care i-a modelat și mișcarea.