Sancțiunile s-au înăsprit pentru șoferii care sunt prinși conducând sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise. De exemplu, un șofer din județul Neamț a primit o condamnare recordă, după ce s-a urcat băut la volan, a băgat doi prieteni în mormânt, iar alte două persoane au fost rănite. Este vorba despre un incident rutier care a avut loc în anul 2019, în comuna Secuieni. Pierduse controlul volanului și s-a înfipt cu mașina într-un cap de pod, apoi s-a izbit de un copac. În urmă cu 6 luni, a fost promulgată Legea Anastasia care, în prezent, produce efecte. Vezi detaliile mai jos, în articol.
Un șofer din județul Neamț a primit o condamnare record, după ce a băgat în pământ doi oameni, iar alte două persoane au fost rănite. Incidentul rutier a avut loc în anul 2019, în comuna Secuieni. Șoferul se urcase la volan sunt influența băuturilor alcoolice. A pierdut controlul volanului și s-a izbit de un cap de pod. Apoi, mașina a ricoșat într-un copac.
În urma incidentului tragic din anul 2019, șoferul din județul Neamț a fost condamnat la 13 ani și 6 luni de detenție. După executarea pedepsei, timp de patru ani va avea interdicție de a se urca la volan. De altfel, are de plătit daune materiale și morale de 1,36 de milioane de lei. Sentința poate fi atacată în cursul celor 10 zile de la pronunțare, nefiind definitivă.
În urmă cu 6 luni a fost adoptată Legea Anastasia. Deși legea este în vigoare și prezintă măsuri mult mai drastice pentru șoferi, încă există conducători auto care urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise. Legea a fost inițiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Poartă numele unei fete care a decedat în anul 2022, vina fiind a unui conducător auto fără permis. În declarațiile recente, senatorul a făcut referire și la cazul din Neamț, expus mai sus în articol. De ani de zile, România se află în topul țărilor în care se produc accidente mortale pe șosele.
„Îmi doresc ca mesajul „Fii curat la volan” alături de noile prevederi ale legii să fi ajuns la urechile şi în conştiinţa cât mai multor români, inclusiv a familiilor sau apropiaţilor celor care intenţionează să se urce la volan băuţi, drogaţi sau fără permis. Poate doar aşa am fi ajuns la cifre mai mici în statisticile negre. Poate că doar puterea exemplului a mai rămas soluţia eficientă, fiind nevoie, din păcate, de condamnări în urma tragediilor produse în ultimele şase luni, care să le arate teribiliştilor că nu mai au scăpare, ci fac închisoare cu executare.
Cu certitudine, aşa se va întâmpla şi cu autorii celor 16 accidente mortale din ultimele şase luni, dar şi cu cei care vor ucide pe drumurile publice, la volan, băuţi, drogaţi sau fără permis. Este rolul statului de a-şi proteja cetăţenii, dar şi dreptul constituţional la viaţă, astfel că nu mai contează nimic când un şofer băut sau drogat ţi-a omorât copilul, mama, tatăl, bunicii.
De aceea, fac în continuare un apel la presă, la marile companii, dar şi la alte entităţi economice sau sociale, să sprijine în continuare acest proiect de conştientizare a efectelor Legii Anastasia, lansat cu sprijinul prim-ministrului, astfel încât, în iulie, când se împlineşte un an de la promulgarea legii, să constatăm o reducere semnificativă a numărului de accidente mortale. Şi, implicit, detronarea României de pe locul 1 la numărul de morţi pe şosele, pe care îl ocupă de peste şase ani”, a scris Robert Cazanciuc, arată Digi24.
Sursă foto: Pixabay