Cozonacul este unul dintre preparatele preferate de pe masa de Crăciun a românilor. Fie că este cu stafide, mac, cacao, nucă, rahat sau migdale, gospodinele trudesc din greu pentru a coace cel mai autentic și pufos desert. Dacă te-ai săturat de rețele clasice, celebrul chef Florin Dumitrescu a dezvăluit ingredientul minune din propria rețetă de cozonac.
Cum să faci cei mai gustoși și pufoși cozonaci? Ei bine, rețeta lui chef Florin Dumitrescu te-ar putea cuceri definitiv. Fostul jurat de la Chefi la cuțite a dezvăluit secretul din spatele celui mai îndrăgit desert de pe masa de Crăciun a românilor.
Această rețetă de cozonac se prepară ușor. Primul pas: se amestecă făina cu untul până se obține un conținut nisipos. Separat, într-un alt recipient, se amestecă drojdia cu laptele, un gălbenuș de ou și cu o lingură de zahăr brun. Se amestecă până ce drojdia se topește.
Cele două compoziții se amestecă, însă este indicat să nu frământați foarte mult. Se lasă la frigider timp de 20 de minute. În apă se adaugă restul de zahăr brun și se lasă la foc mic. Nuca și cele două cuișoare se toacă mărunt, în funcție de preferințele fiecăruia.
Miezul de nucă se va amesteca împreună cu siropul (apa și zahărul), scorțișoara și coaja de portocală. După ce au trecut 20 de minute, aluatul se întinde subțire, se pune umplutura de nucă, se închid capetele și se rulează. Rulada se va odihni la rece pentru 30 de minute. Pentru coacere, cuptorul trebuie să fie încins la 160 de grade. Cozonacul se lasă la cuptor aproximativ 40-45 de minute.