Măsura a fost dezbătută într-un proiect de lege publicat de Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Sunt vizați peste 8,5 milioane de cetățeni români. Ce se întâmplă, de fapt, cu românii care aleg cartea de identitate electronică.
Conform proiectului MAI, persoanele mai mari de 14 ani sunt scutite de la plata contravalorii cărții electronice de identitate. Potrivit art 12 alin. (1) și art. 19 alin (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005, privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, condiția de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 180 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, pentru cărțile electronice de identitate cu un termen de valabilitate de 5 ani, intervalul de timp se consideră a fi îndeplinit cu împlinirea acesteia.
Totodată, pentru a încuraja cetățenii români să treacă de la cărțile normale de identitate la cele electronice, autoritățile au stabilit ca un număr de cel puțin 5 milioane de exemplare să fie scutite de plata taxei de emitere în următorii trei ani – până în 2026. După terminarea fondurilor alocate, contravaloarea cărții de identitate se asigură din alte fonduri externe nerambursabile sau de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerul Afacerilor Interne pentru Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor – D.G.E.P. Proiectul ar urma să fie adoptat de Guvernul României și publicat în Monitorul Oficial.
„Sumele necesare decontării cărților electronice de identitate sunt accesate din alocarea financiară disponibilă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, denumit în continuare P.N.R.R., – Componenta 7 – Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătură digitală calificată, până la atingerea țintelor aferente acestor investiții”, iar asigurarea contravalorii cărților electronice de identitate din fondurile amintite “se realizează doar în perioada de implementare a P.N.R.R., pentru o singură carte electronică de identitate”, potrivit Avocatnet.ro
Sumele necesare decontării cărților electronice de identitate sunt accesate din alocarea financiară disponibilă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență P.N.R.R, până la atingerea țintelor aferente acestor investiții.