Toți românii trebuie să știe asta! Un proiect important referitor la regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poștale a fost dezbătut într-o ședință a Consiliului Consultativ, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Prin acest proiect se va modifica limita de greutate a coletelor care se trimit în țară și în străinătate. Despre ce este vorba, de fapt?
ANCOM a dezbătut, în cea mai recentă ședință, un proiect care prevede regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poștale. Concret, prin acest proiect se va modifica limita de greutate a coletelor de la 50 kg la 31,5 kg. Schimbări vor fi și la metoda de identificare a destinatarului. Adică, livrarea trimiterilor poștale se va face pe baza unui cod PIN sau a semnăturii pe PAD. Acest proiect urmează să fie adoptat şi publicat în Monitorul Oficial al României. Intrarea în vigoare se va stabili la data publicării.
”În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Consultativ a fost dezbătut proiectul de decizie privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poştale. Decizia care urmează a fi adoptată abrogă actuala decizie şi instituie un nou cadru de reglementare, ca urmare a modificărilor legislative şi a evoluţiilor tehnologice electronice din ultimii ani de pe piaţa serviciilor poştale”, a fost anunțul făcut de ANCOM. Prin acest proiect se va modifica limita de greutate a coletelor, de la 50 kg la 31,5 kg, în conformitate cu noile reglementări în materie.
Actul normativ al ANCOM urmează să stabilească noi reguli și condiții pentru livrarea trimiterilor poștale pe baza unui cod PIN ori a semnăturii PAD, aceste metode fiind încadrate ca alte modalități de identificare a destinatarului coletului respectiv, la livrare. De asemenea, noile reguli vor fi obligatorii și pentru furnizorii care au o activitate ce constă doar în revânzarea serviciilor poștale, inclusiv prin intermediul unor aplicații informatice disponibile pe o pagină de internet.
Noile reguli și condiții vor fi stabilite și pentru utilizarea sistemelor automate de colectare/livrare a trimiterilor poștale (lockere), prin reglementarea unor termene minime de păstrare la lockere în vederea ridicării trimiterii poștale, a unei proceduri de informare a utilizatorului cu privire la sosirea trimiterii poștale, avizarea în caz de neridicare a trimiterilor poștale, marcarea acestora, se arată în informațiile făcute publice de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.