Puțin trecut de miezul nopții, luni, 4 decembrie 2023, un seism de intensitate IV a avut loc în România. Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău. Un specialist INFP a explicat ce risc de cutremur mare există în țara noastră, după cel care a avut loc seara trecută. Detaliile se află mai jos, în articol.
Un cutremur a avut loc în România, în cursul nopții de duminică spre luni (4 decembrie 2023). Seismul s-a produs în Vrancea, Buzău, fiind încadrat la nivelul de intensitate IV. S-a înregistrat o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 132,5 kilometri. S-a produs la ora 00:05. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km NV de Buzău, 57km V de Focșani, 63km SE de Sfântu-Gheorghe, 68km E de Brașov, 77km NE de Ploiești.
Însă, ce risc de cutremur mare există în România după seismul produs pe 4 decembrie 2023? Un specialist INFP a făcut o serie de precizări. Seismul s-a resimțit și în Capitală, mai ales în rândul celor care locuiesc la etajele superioare, în imobile. Nu au fost raportate pagube.
Specialistul INFP a precizat că nu există vreo metodă prin intermediul căreia să se stabilească ce magnitudine va avea un viitor cutremur. De altfel, la momentul actual „nu există motive de îngrijorare suplimentare față de cele pe care trebuie să le avem”. Totodată, specialistul a precizat că românii nu trebuie să se panicheze în momentul producerii unui cutremur. Trebuie să apeleze la metode de prevenție.
„Cutremurele acestea fac parte din seismicitatea de fond a zonei Vrancea, nu au nimic extraordinar în ele, nici ca magnitudine, nici ca adâncime, nici ca formă de manifestare. Deci nu trebuie să ne mire sau să ne punem probleme.
În acest moment nu există motive de îngrijorare suplimentare față de cele pe care trebuie să le avem în pregătirea populației pentru un eventual viitor cutremur major, pentru pregătirea instituțiilor care trebuie să intervină în asemenea situații”, a afirmat Mihai Diaconescu, specialist INFP, conform Antena 3.