Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, (www.anofm.ro) se adresează cu prioritate persoanelor înregistrate în evidențele ANOFM, având scopul de a le spori șansele de ocupare, printr-un număr diversificat de măsuri.
Publicul vizat este alcătuit din următoarele categorii de persoane ale căror șanse de ocupare sunt reduse, persoane vulnerabile pe piața muncii: tineri/absolvenți, șomeri de lungă durată/șomeri în vârstă de peste 45 de ani/șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri/care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, romi, persoane cu handicap, tineri cu risc de marginalizare socială, persoane eliberate din detenție.
La aceste categorii se adăugă lucrătorii concediați colectiv, precum și alte persoane amenințate de riscul de a deveni șomeri sau inactive pe piaţa muncii.
Principalele măsuri care vizează creșterea ocupării persoanelor apte de muncă și reducerea șomajului sunt:
Furnizarea de servicii de informare şi consiliere profesională, acordate în mod gratuit persoanelor în căutarea unui loc de muncă;
Furnizarea de servicii de medierea muncii prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu;
Stimularea mobilității forței de muncă prin acordarea de prime de încadrare, prime de instalare, prime de relocare, prime de inserție absolvenților instituțiilor de învățământ și ai școlilor speciale, prime de activare;
Subvenționarea angajatorilor pentru încadrarea tinerilor absolvenţi de învăţământ. Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2250 lei. De aceste facilităţi beneficiază şi angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap. Aceştia primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 2250 lei pe o perioadă de 18 luni.
Subvenționarea angajatorilor care încadrează şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, persoane cu handicap. Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. De aceste facilităţi beneficiază şi angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
Subvenționarea angajatorilor care încadrează şomeri persoane care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată, pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă în cuantum de 2250 lei.
Subvenţionarea angajatorilor de inserţie pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate;
Subvenționarea angajatorilor care încheie un contract de ucenicie, care beneficiază la cerere de o sumă în cuantum de 2250 lei/lună, acordată pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie.
Detalii privind persoanele eligibile, documente, formulare necesare sunt accesibile pe www.anofm.ro, rubrica Persoane fizice, Persoane juridice.
Modernizarea serviciilor oferite angajatorilor este o necesitate, aflată în implementare prin dezvoltarea de servicii digitalizate, proceduri, metodologii simplificate/redefinite și instrumente online.
Prin urmare, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în calitate de beneficiar, împreună cu Centrul Național de Formare Profesională a Personalului Râșnov (CNFPPP Râșnov), dar și cu sprijinul agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din toate regiunile de dezvoltare ale României, implementează proiectul „Relația SPO cu Angajatorii — eSPOR”, cofinanțat de Fondul Social European (FSE).
Proiectul are ca obiectiv general modernizarea și adaptarea structurilor SPO de la nivel național și teritorial, prin introducerea unor noi servicii/ instrumente/ sisteme/ proceduri/ mecanisme care să crească gradul de satisfacție al clienților SPO, al diversității și gradului de cuprindere al serviciilor oferite angajatorilor.
Sistemul informatic integrat PULS, dezvoltat în cadrul proiectului, va pune la dispoziția clienților SPO funcționalități specifice cu privire la gestionarea obligațiilor asumate de angajatori/șomeri privind confirmarea statutului de beneficiar de măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, generarea și depunerea inclusiv cu semnătură electronică a documentelor necesare obținerii diferitelor subvenții, prime, stimulente financiare inclusiv cu module de verificare, aprobare, generare documente necesare.
Astfel, măsurile de stimulare a ocupării vor deveni mult mai transparente și accesibile celor interesați, modalitatea de aplicare și gestionare a derulării întregului proces în relație cu agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă va fi substanțial îmbunătățită.
Date și informații suplimentare despre beneficiile PULS găsiți aici:
https://www.anofm.ro/upload2/ANOFM/15526/Platforma_unica_PULS.pdf
Material realizat în cadrul „campaniei online de promovare a instrumentelor și serviciilor oferite de SPO, clienților săi”, prin proiectul „Relația SPO cu angajatorii – eSPOR”/ POCU/801/3/15/139164, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.