Pe data de 11 octombrie, Itzhak Herzog, președintele Israelului, a transmis o listă a persoanelor dispărute sau ucise ca urmare a atacurilor din Hamas. Atât în discursul său, cât și pe hartă, oficialul a indicat faptul că și un român a dispărut. La scurtă vreme după anunț, a venit și un punct de vedere din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Mai bine de 1.300 de persoane și-au pierdut viața în urma atacurilor teroriste. Nu doar israelieni au pierit, ci și mulți cetățeni care merseseră în vacanță, fără să aibă habar că o adevărată tragedie va lua amploare. Printre victime, există posibilitatea de a fi și un român.
„Vă voi arăta acum o hartă cu toate drapelele și o să numesc câteva țări, printre care Austria, Australia, Azerbaijan, Argentina, Belarus, Brazilia, China, Chile, Canada, Danemarca, Eritreea, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Irlanda, India, Kazakhstan.
Acestora li se alătură cetățeni din Mexic, Portugalia, Polonia, Filipine, Panama, România, Rusia, Africa de Sud, Spania, Sri Lanka, Sudan, Thailanda, Turcia, Uzbekistan, Ucraina, Statele Unite și Regatul Unit, ale căror cetățeni au fost afectați, însă datele trebuie reconfirmate”, a declarat președintele Israelului.
Reprezentatul MAE susține că informația trebuie verificată pentru a vedea dacă este sau nu adevărată. Până la acest moment, nu se cunoaște identitatea celui care a dispărut.
„Am văzut informația. Ambasada noastră la Tel Aviv este în contact cu autoritățile israeliene pentru a verifica și clarifica această informație apărută în urmă cu câteva minute. Până în acest moment nu am primit nicio informație cu privire la cetățeni români dispăruți”, a declarat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE, la Antena 3.
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Statul Israel, în care recomandăm următoarele:
1. Cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Statul Israel li se recomandă să își reevalueze decizia de a călători;
2. Cei care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE
3. Celor care se află deja pe teritoriul acestui stat să urmeze instrucțiunile autorităților locale, să se adăpostească în clădiri și, când situația va impune, să părăsească această țară și să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv pentru a-și anunța prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.
Recomandăm consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și www.mae.ro – secțiunea „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.