Zilele acestea, un proiect de hotărâre care vizează modificarea Codului Rutier a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministrului Afacerilor Interne. Propunerea are ca scop extinderea cadrului legal cu privire la interdicția înmatriculării unor vehicule și schimbarea condițiilor pentru acordarea permisului de conducere internațional.
Plăcuțele de înmatriculare ale conducătorilor auto din România ar putea suferi modificări majore, în situația în care se va aproba modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. MAI a motivat proiectul prin faptul că multe mașini furate din alte țări sunt aduse în România și fenomenul trebuie stopat:
„Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”, se arată în document.
În document se arată că numerele de înmatriculare ar putea suferi modificări. Mașinile care se deplasează lent ar urma să aibă numere galbene și să fie formate doar din cifre, eliminând complet literele. Schimbarea s-ar putea aplica pentru tramvaie, troleibuze, mașini și utilaje autopropulsate, folosite în construcții, agricultură, domeniul forestier, tractoare.
Nu doar această modificare ar putea apărea în Codul Rutier, ci și schimbarea plăcuțelor de înmatriculare pentru mașinile care aparțin Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Protecție și Pază și chiar pentru Serviciul Român de Informații. Plăcuțele ar putea fi compuse doar din abrevierea denumirii instituției și un număr specific.
(CITEȘTE ȘI: S-a modificat Codul Rutier în România! Ce combinații de 3 litere sunt interzise pe plăcuțele de înmatriculare)
Indiferent dacă este vorba despre o mașină nouă, una care a mai fost folosită în Români sau în altă țară se face la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări. Actele necesare pentru acest proces sunt:
-Cerere de înmatriculare;
-Fișa de înmatriculare vizată de Direcția Generala de Impozite si Taxe Locale de care aparține proprietarul;
-Cartea de identitate a autovehiculului (original și copie);
-Actul de identitate al solicitantului (original și copie);
-Copie după asigurarea RCA valabilă;
-O plată de 37 de lei la ghișeu;
-Dovada plății pentru plăcuțele de înmatriculare și a actelor aferente la ridicarea lor;
-Procura notarială doar pentru persoane fizice, în cazul în care actele nu sunt depuse de titular.
(CITEȘTE ȘI: Legea din Codul Rutier 2023 care îi poate amenda pe șoferii din România cu 1.160 de lei, fără să își dea seama)