După căldura neobișnuită din mijlocul anotimpului, toamna și-a intrat brusc în drepturi. Temperaturile au început să se răcească, iar de la o zi la alta au fost diferențe și de 10 grade Celsius. Spre exemplu, duminică au fost 29 de grade, iar luni s-au înregistrat 19. Românii au dat deja tricourile pe geci și se pregătesc de venirea iernii. Iată că n-a mai durat mult, căci și-au făcut apariția și fulgii de zăpadă. S-a așternut deja primul strat!
În nopțile trecute, temperaturile au scăzut sub 0 grade Celsius, iar primii fulgi de zăpadă și-au făcut apariția. Situația s-a schimbat puțin, acum două zile, când s-a depus primul strat de zăpadă, la altitudini mari, de peste 2500 de metri. Sergiu Olteanu, meteorolog la stația Vf. Omu, este cel care a postat primele imagini cu ninsoarea. În clipul prezentat mai jos, se poate observa cu ușurință cât de tare bătea vântul și cum s-a așternut primul „pat de nea”.
”Eeeeee…. ce frig…ce vânt… ce ninsoare… ce viscol!”, a scris Sergiu Olteanu pe Facebook.
CITEȘTE ȘI: ANM A ACTUALIZAT PROGNOZA METEO. CUM VA ARĂTA, DE FAPT, VREMEA PENTRU LUNA OCTOMBRIE ÎN ÎNTREAGA ȚARĂ
CITEȘTE ȘI: ANM A ACTUALIZAT PROGNOZA METEO! COD GALBEN EMIS PENTRU APROAPE TOATĂ ȚARA. VREMEA SE SCHIMBĂ RADICAL
Și la Câmpulung Moldovenesc a nins zilele trecute. ”Dragi prieteni, la noi ninge!”, au scris proprietarii unei cazări din locația respectivă. Apoi, au postat și câteva imagini de poveste cu primii fulgi de zăpadă.
Vremea se răcește considerabil în majoritatea țării, în perioada ce urmează. Dacă în aceste zile, în anumite zone ale României se regăsesc temperaturi călduroase, iată că de săptămâna următoare, frigul își va face simțită prezența. Valorile termice scad, iar precipitațiile nu întârzie să apară.
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile nordice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință excedentară în majoritatea regiunilor.