Toamna este un anotimp al schimbărilor. Pe măsură ce zilele se scurtează și temperaturile scad, corpul nostru poate avea nevoie de un sprijin suplimentar pentru a se adapta la aceste schimbări. Descoperă mai jos care este impactul toamnei asupra organismului uman și cum poți să te menții în formă în acest sezon.
Una dintre cele mai semnificative schimbări în această perioadă este expunerea redusă la lumina soarelui, din cauza zilelor mai scurte. Aceasta poate afecta nivelul de vitamina D din organism, deoarece pielea o produce atunci când este expusă la lumina soarelui. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un sistem imunitar slăbit, cu afectarea sănătății oaselor și chiar cu modificări de dispoziție, cum ar fi tulburarea afectivă sezonieră.
Odată cu răcirea vremii, crește și riscul de răceală și gripă. Printre proprietatile vitaminei C se numără și faptul că întărește sistemul imunitar, îmbunătățind capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile.
De asemenea, pentru că zilele devin din ce în ce mai scurte, ritmul circadian poate fi perturbat, putând apărea tulburările de somn. Hormonul care reglează ciclul somn-veghe este melatonina și acesta poate fi suplimentat pentru a îmbunătăți calitatea somnului în acest sezon. Ce beneficii are melatonina? Este considerată unul dintre principalele remedii în caz de insomnie și poate ameliora simptomele tulburării afective sezoniere.
Nu în ultimul rând, scăderea nivelului de umiditate din atmosferă din timpul toamnei poate duce la uscarea pielii și a părului. Acizii grași Omega-3, care pot fi găsiți în suplimentele cu ulei de pește, pot ajuta la menținerea sănătății pielii și părului. De asemenea, au proprietăți antiinflamatorii, care pot atenua afecțiuni precum eczema și psoriazisul.
Pentru a contracara efectele negative ale acestui sezon asupra organismului prezentate mai sus, este recomandat să ai o alimentație echilibrată, cât mai variată, bogată în legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și proteine slabe. De asemenea, poți apela la o serie de suplimente alimentare precum:
Suplimentele alimentare nu sunt, în niciun caz, un substitut pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, fiind utile în cazul unui deficit de anumite substanțe nutritive. Este recomandat să consulți un medic, care te poate ajuta să-ți identifici nevoile reale ale organismului, înainte de a apela la suplimente alimentare.
Sursa foto: Freepik