În România, există un sat în care mai locuiesc doar 3 familii. În total, 7 persoane își duc traiul în locul care a ajuns o destinație turistică, mai ales după ce a fost cumpărat de un investitor italian.
Labașinț este un sat în comuna Șiștarovăț din județul Arad, Banat, România. Este o poiană întinsă, un loc care pare, într-o mare măsură, că nu a fost atins de om, ci construit de natură. Printre stejari, brazi, fagi, doar cele 3 familii au rămas, chiar dacă în urmă cu câțiva ani erau mai bine de 600 de locuitori.
În urmă cu mai bine de un secol, după Primul Război Mondial, locuitorii au început să fugă de Labașint. În perioada comunistă, cu atât mai mult, cetățenii s-au dus spre Timișoara și Arad, unde aveau mai multe oportunități de muncă. Astfel, de la an la an, satul a ajuns să fie, mai degrabă, „populat” de turiști.
Din anul 2020, italianul Osvaldo Martinelli a cumpărat întreg satul și s-a apucat să dezvolte zona, din punct de vedere turistic. Venise în țară încă din 2007 și a fost fascinat de un peisaj pe care românii l-au evitat, fugind spre orașele mari:
„Am venit în România în 2007. Aici era un asociat de-al meu, care din 2002 începuse să cumpere teren. M-am îndrăgostit de această zonă, dar ceea ce m-a făcut să mă decid a fost faptul că, într-o dimineaţă, când îmi savuram cafeaua, am văzut de la geamul meu două veveriţe care se jucau într-un copac. Era un lucru pe care eu nu l-am văzut în toată viaţa mea.
Pentru mine e incredibil cum a rămas totul neschimbat şi cât de curată şi de naturală a rămas toată această zonă. Mi-a plăcut totul aici. Aici sunt nişte izvoare naturale de apă extraordinare, iar pentru mine apa este petrolul viitorului. Unde există apă naturală, izvoare, acolo există dezvoltare”, spunea Osvaldo.
(CITEȘTE ȘI: Satul din România unde soarele răsare de două ori, în aceeași dimineață. Care este explicația pentru fenomenul unic)
În pădurea din satul Labașinț, o herghelie de cai sălbatici și o cireadă de vaci Sura de stepă, alături de alte animale domestice și sălbatice, au luat „proprietatea” italianului sub stăpânire. Printre cele 34.000 de hectare, au suficient loc cât să ducă o viață lipsită de griji.
„În inima Labasint Forest, caii sălbatici au un rol vital în menținerea echilibrului natural. Acești cai se hrănesc selectiv cu vegetația, contribuind astfel la controlul creșterii plantelor și la păstrarea diversității speciilor vegetale. În această poveste extraordinară, vacile Sura de stepă sunt eroinele conservării. Această rasă pe cale de dispariție s-a adaptat perfect la mediul de aici, contribuind la menținerea structurii terenului și la conservarea genelor unice”, au spus reprezentanții Labașint Forest, pe Facebook.
(CITEȘTE ȘI: Satul din România care este unic în lume. Turiști de pe întreg mapamondul vin să-l viziteze)