Criza financiară a început să afecteze pensionarii din tot mai multe state europene. Este și cazul vârstnicilor din Germania, care aleg să se mute în altă țară pentru a duce un trai decent. Dacă până acum destinația preferată a acestora era Spania, acum Ungaria a devenit noul loc de refugiu al pensionarilor germani.
Problemele financiare au început să apară și în țările dezvoltate ale Europei. Mai exact, pensionarii germani au început să se mute din țară pentru a scăpa de taxele uriașe și viața foarte scumpă. Dacă până în urmă cu câțiva ani aceștia preferau sudul Spaniei, în prezent vârstnicii germani se mută în număr tot mai mare în Ungaria.
(VEZI ȘI: Anunţ important pentru pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile lor, de la 1 ianuarie 2024)
Potrivit ziarului spaniol ABC, numărul pensionarilor germani stabiliţi în Ungaria a crescut cu 25% în ultima perioadă. Principalele motive al acestei mutări îl constituie impozitele mari, viața scumpă din Germania, precum și siguranța publică mai bună din Ungaria. Astfel, zona Lacului Balaton a primit denumirea de „noul paradis al pensionarilor germani”.
Mai exact, în anul 2021, Instituţia Federală Germană pentru Asigurări de Pensii a transferat pensiile în conturi bancare ungare pentru 5.398 de persoane. Potrivit specialiștilor, în 2022, acest număr a crescut, în prezent fiind în derulare aproximativ 14.000 de cereri. Totodată, anul trecut au solicitat asistenţă socială cu 67.000 de pensionari germani mai mulţi decât în 2021. Principalul motiv a fost că pensia lor nu acoperă nivelul minim de existenţă. Astfel, sunt, deja, în total 1,2 milioane de pensionari care au solicitat asistență socială, iar numărul lor a crescut cu 6% numai în 2022.
Jurnaliștii spanioli au oferit și câteva cazuri concrete ale unor pensionari germani care au ales să se mute în Ungaria, unde duc un trai mult mai bun decât în țara lor.
„M-am interesat şi chiar aşa a fost. Viaţa în Ungaria este mult mai ieftină şi mai confortabilă, aşa că am început să căutăm o casă potrivită pentru noi la Lacul Balaton”, a declarat Sebastian, un bărbat care a lucrat la o companie de logistică din Berlin toată viaţa şi s-a pensionat în mai 2022.
Ziarul spaniol a relatat şi cazul Alinei, care împreună cu soțul ei, trăieşte, în prezent, la Zanka, judeţul Veszprem. Femeia a explicat că în Germania nu puteau, pur şi simplu, să trăiască din cele două pensii.
„A trebuit să trăim şi momentul în care la Palatinat (Germania de Vest, Renania – n.red.) am devenit săraci după o viaţă de muncă, însă aici trăim confortabil din pensia noastră de 1.400 de euro”, a spus Alina.
Otmar Heider, un agent imobiliar care locuieşte de douăzeci de ani în Ungaria, a explicat care sunt diferențele de preț între imobilele din cele două țări. Mai exact, cu banii cu care în Ungaria îți cumperi o casă și un teren generos, în Germania nu-ți poți lua nici măcar un garaj.
„La Keszthely se poate cumpăra o proprietate complet renovată cu un teren de 5.000 de metri pătraţi pentru 49.000 de euro. În Germania, nici măcar un garaj nu se poate cumpăra cu aceşti bani”, a declarat agentul imobiliar german.
(NU RATA: 8 săptămâni de chin pentru pensionari. Ce trebuie să știe fiecare român care se pensionează)