În ultima vreme, în spațiul public, s-a vorbit despre măsurile care vor fi luate în considerare de Guvernul României pentru acoperirea unei găuri imense din bugetul țării. Astfel, a fost pusă în discuție includerea în pachetul de majorări de taxe şi impozite, pe care-l pregătesc autoritățile statului, și impozitarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă, cu contribuţia la asigurările sociale de sănătate, în plus față de impozitul care se aplică deja acestor bilete de valoare. Conform unui studiu de specialitate, peste jumătate dintre companii au anunțat deja că vor reduce sau nu vor mai creşte valoarea nominală a tichetelor de masă oferite angajaţilor, în cazul introducerii unei taxări suplimentare cu 10% pentru CASS.
Pentru a reduce deficitul bugetar, Guvernul a pregătit un pachet de taxe și impozite pentru români. S-a discutat, în ultima perioadă, despre includerea în acest pachet, a impozitării tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă, cu contribuţia la asigurările sociale de sănătate, în plus faţă de impozitul pe venit care se aplică în prezent acestor bilete de valoare. Ei bine, acest lucru a stârnit numeroase controverse în rândul românilor.
CITEȘTE ȘI: VESTE BUNĂ PENTRU ROMÂNII CARE PRIMESC VOUCHERE SOCIALE. CÂND VOR FI ALIMENTATE CARDURILE ÎN AUGUST 2023
Potrivit unei decizii luate de autoritățile statului în luna iulie, companiile pot crește tichetele de masă la 35 de lei, începând cu 1 august, și 40 de lei începând cu 1 ianuarie 2024. Un studiu de specialitate arată că firmele mici și mijlocii ar fi cele mai afectate, dacă această măsură ar fi implementată de către Guvern, odată cu noile măsuri fiscale propuse până acum.
„Noile măsuri fiscale propuse de Guvern au impact pentru întreg sectorul de business, aşa cum este decizia de taxare a tichetelor de masă cu CASS 10%. Companiile angajatoare care oferă acest tip de beneficiu extra-salarial resimt direct aceste măsuri, tocmai de aceea ne-am dorit să vedem care este perspectiva lor asupra acestui subiect. Rezultatele ne arată că cele mai afectate ar putea fi companiile mici şi mijlocii; mai bine de un sfert dintre angajaţii acestor firme riscă sistarea tichetelor de masă”, a transmis Alexandru Zodieru, Managing Partner Cult Research, notează Ziarul Financiar.
CITEȘTE ȘI: ANUNŢ IMPORTANT PENTRU ACEŞTI PENSIONARI CU PENSII MICI! TOŢI CEI CARE IAU SUB 1.700 LEI PE LUNĂ SUNT VIZAȚI
Mai mult decât atât, 57% dintre companiile care au luat parte la acest studiu, vor reduce sau nu vor mai crește valoarea nominală a tichetelor de masă oferite angajaților, în ciuda faptului că de la 1 august acestea au fost majorate la 35 de lei. Sondajul arată că jumătate din companii pot lua hotărârea de a crește prețul final al produselor sau al serviciilor pe care le oferă, în cazul taxării suplimentare cu CASS 10% pentru tichetele de masă. 23% din firmele, care au o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro pe an, nu vor mai acorda tichete de masă angajaților, dacă va fi aplicată această măsură.