În majoritatea țărilor din lume, angajatorii pot să-și concedieze angajații dacă nu sunt mulțumiți de colaborarea lor. Există excepții legale, într-adevăr, prin care pot face acest proces, dar și o metodă lipsită de etică pe care o aplică pentru a te determina să pleci.
Să fii angajat în Japonia este considerat a fi esențial pentru a te putea stabili din punct de vedere social. Ca urmare, angajatorilor le este foarte greu, aproape imposibil, să te concedieze.
Sigura excepție prin care angajatorul chiar are voie să te concedieze este aceea în care ești prins în timp ce furi din companie. Varianta în care vrea să te demită din funcție pentru că ai o performanță slabă este posibilă doar dacă firma demonstrează că performanța ta le aducea pierderi financiare, ceea ce este extrem de greu de dovedit.
Dacă un angajat este concediat poate solicita despăgubiri de la firmă, prin intermediul unui tribunal sau sindicat. Mai mult de atât, dacă doi sau trei angajați de la aceeași companie se unesc, ei pot forma în sine un sindicat și pot acționa din punct de vedere legal. În general, un proces dintre persoana sau personale fizice în cauză și persoana juridică durează, în medie, doi ani.
(CITEȘTE ȘI: S-a dat legea Revisal! Cum îşi pot verifica angajaţii online vechimea în muncă? Vezi dacă angajatorul îţi plăteşte taxele)
În situația în care angajatorul chiar vrea să te demită, dar nu are nicio variantă care să-i fie avantajoasă în caz de proces, există o soluție la care multe firme apelează. Șefii își pun lucrătorii în birouri foarte mici, camere izolate de ceilalți, în care sunt privați de comunicare. Mai mult de atât, primesc cele mai grele și îngrozitoare sarcini. Astfel, ajung în punctul în care cedează psihic și își cer singuri demisia.
Nici această metodă nu este una sigură pentru patroni deoarece chiar dacă și-a dat demisia, individul ar putea reclama în instanță comportamentul inadecvat de care a avut parte. Bineînțeles, ar avea nevoie și de dovezi consistente pentru a putea să susțină acuzațiile aduse.
(CITEȘTE ȘI: Ce este obligat angajatorul să facă și salariatul nu știe. Este lege!)