De-a lungul timpului, au existat o serie de meserii care fie au suferit transformări, fie au dispărut pur și simplu. Aspect aplicat odată cu dezvoltarea proceselor de industrializare și tehnologizare. Există o serie de meserii ce poartă nume mai puțin cunoscute sau comune, însă care au avut un rol important în societate. Iată mai jos, în articol, câteva dintre joburile cu nume bizare din România despre care generația tânără nu are habar. Arbitru pentru păsări, mățarul sau gonaciul se află printre acestea.
Sunt o mulțime de joburi cu nume mai puțin obișnuite în România despre care este probabil ca generația tânără să nu fi auzit. În ultimii ani, multe dintre ele au dispărut și din clasificarea oficială COR (Clasificarea Ocupațiilor din România). De altfel, în urmă cu mai mulți ani, se avea în discuție integrarea unor noi meserii pe lista clasificărilor, aspect care s-a și întâmplat. Potrivit informațiilor, ultima schimbare a avut loc în luna iunie 2023, când au fost introduse alte opt profesii în COR și două au fost reorganizate.
De exemplu, cele două profesii, grădinar și designer floral, au suferit câte o modificare. Profesia de grădinar a fost mutată din grupa de bază 6111 în grupa 6113. Ocupația de designer floral a devenit, acum, designer florist, fiind păstrată grupa de bază 2166. Există, însă, o serie de meserii care nu mai sunt recunoscute în țara noastră și care au fost eliminate din Clasificarea Ocupațiilor din România. Altele încă ocupă un loc important. Printre acestea se află meseriile de arbitru pentru păsări, mățar sau gonaci. Însă, ce reprezintă, de fapt, acestea?
Vezi și JOBUL DIN GERMANIA UNDE CÂȘTIGI ÎN 3 LUNI CÂT ÎNTR-UN AN ÎN ROMÂNIA. CE BENEFICII OFERĂ ANGAJATORII
Meseriile amintite anterior au fost incluse în „Ordinul comun al Ministerului Muncii și al Institutului Național de Statistică nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificării ocupațiilor din România – nivel de ocupație (șase caractere)”. În primul rând, meseria de arbitru pentru păsări de rasă are codul 612207 și a fost introdusă în 2013. Face referire la crescătorii de păsări care trebuie să organizeze, planifice și să întreprindă activități ce țin de natura activităților agricole. Sunt pentru creșterea și îngrijirea „găinilor, curcanilor, gâștelor, rațelor și a altor păsări de curte, pentru a produce carne, ouă și material de reproducere a efectivelor de păsări, pentru vânzare sau livrare către cumpărătorii cu ridicata, organizații specializate ori în piețe”.
Meseria de mățar face referire la o persoana care trebuie să pregătească și să ofere spre vânzare mațe pentru cârnați. Un gonaci este o persoană care avea scopul de a provoca sunete puternice pentru a speria vânatul din ascunzători și de a-l îndrepta spre vânători. Un lustragiu se ocupă cu lustruirea și curățarea încălțămintei. Un legător de păr este un muncitor calificat care trebuie să aplice tehnici tradiționale asupra produselor artizanale din lemn sau alte materiale.
De altfel, un ceruitor de piastrine pentru acordeoane se ocupa cu restaurarea instrumentelor muzicale, fiind recunoscută ca meserie ce făcea parte din grupa de bază 7312. Această meserie a fost eliminată din COR în februarie 2022, potrivit legislatie.just.ro. Totodată, în COR există și meserii precum „aburitor plută” (operator la instalațiile de prelucrare a lemnului și fabricarea hârtiei) sau „discotecar” (funcționar în bibliotecă ce ține evidența documentelor). Un „aglomeratorist” este un supraveghetor de instalații și agregate fixe. Un „defectolog” reprezintă, de fapt, un specialist cu ocupații intelectuale și științifice. Acestea sunt o parte dintre joburile cu nume bizare din România.
Sursă foto: Pixabay