Coca-Cola este una dintre cele mai îndrăgite mărci de băuturi răcoritoare din lume. Consumatorii produselor gigantului american au parte, însă, de vești îngrijorătoare. Aspartamul, îndulcitorul artificial folosit la scară largă de mai toți marii producători, urmează să fie inclus pe lista substanțelor ce pot cauza cancer. Anunțul a fost făcut de câțiva oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sub protecția anonimatului.
De mulți ani se tot vorbește că anumite substanțe folosite în producere dulciurilor și sucurilor răcoritoare sunt nocive sănătății. Situația se pare că se va schimba radical, în curând. Zvonurile apărute dinspre Organizația Mondială a Sănătății dau fiori atât producătorilor, cât și consumatorilor.
Aspartamul este unul dintre cei mai utilizați îndulcitori artificiali din lume. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a realizat recent o cercetare privind siguranța acestui îndulcitor. În luna iulie va fi publicat și un raport în acest sens. Se pare că agenția intenționează să introducă aspartamul pe lista substanțelor „posibil cancerigene”.
Ar exista dovezi clare că acest îndulcitor este legat de cancer, dar totuși acestea sunt limitate. În cadrul cercetării, IARC a adunat 7.000 de referințe științifice și a evaluat 1.300 de studii referitoare la aspartam. Evaluarea făcută de agenție nu ia, însă, în calcul cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță, fără să-i fie pusă sănătatea în pericol.
„IARC a evaluat potențialul efect cancerigen al aspartamului. După această cercetare, comitatul OMS pentru aditivi alimentari își va actualiza exercițiul de evaluare a riscurilor aspartamului, inclusiv revizuirea dozei zilnice acceptabile și evaluarea expunerii nutriționale la aspartam. Rezultatul ambelor evaluări va fi publicat pe 14 iulie 2023″, a declarat un purtător de cuvânt al agenției.
Rămâne de văzut dacă OMS va trece aspartamul pe lista produselor substanțelor „posibil cancerigene”, decizii similare stârnind în trecut îngrijorare în rândul consumatorilor. În plus, presiunea pusă pe producători pentru a trece la alternative mai sigure a dus de mai multe ori la procese.
În anul 2015, Pepsico a eliminat aspartamul din sucurile sale dar, un an mai târziu, l-a introdus din nou. În 2020 l-a eliminat din nou, iar această decizie ar putea rămâne definitivă. Și Coca-Cola folosește aspartamul, acesta regăsindu-se în unele băuturi dietetice ale companiei.
Începând din anii ’80, aspartamul a fost folosit la scară largă ca îndulcitor artificial, dar și în băuturi acidulate fără zahăr, gumă de mestecat, cereale pentru micul dejun și pastile de tuse.
Potrivit unui studiu efectuat în Franța, în anul 2022, pe 100.000 de adulți, s-a ajuns la concluzia că cei care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au prezentat un risc mai ridicat de cancer. Mai mult, la începutul anilor 2000, un studiu realizat de Institutul Ramazzini, din Italia, a demonstrat că anumite cancere la șoareci și șobolani erau legate de aspartam.