Pe data de 21 iunie 2023, Cristian Popescu Piedone a fost eliberat din închisoare, ca urmare a deciziei definite luate de Înalta Curte de Casație și Justiție. La scurtă vreme după ce fostul edil al sectoarelor 4 și 5 din Capitală a ieșit de la Penitenciarul Jilava, oameni simpli, dar și personalități, au criticat aspru decizia magistraților. Au fost și cetățeni care i-au luat apărarea fostului inculpat în dosarul „Colectiv”, dar mai vocali au fost cei care l-au pus la zid.
După un an, o lună și opt zile de închisoare, Cristian Popescu Piedone a fost eliberat, iar acuzațiile care i-au fost aduse au fost considerate a fi nefondate. Astfel, miercuri a fost ultima sa zi în arest, iar până la aproximativ ora 16:00 era, deja, ieșit pe poarta penitenciarului. Bucurie mare a fost în familia sa, în rândul susținătorilor care au venit să-l vadă (VEZI AICI DETALII) dar nu toată lumea a fost fericită.
Una dintre reacțiile care s-a viralizat rapid a fost cea a lui Andrei Mușat de la Virgin Radio. Mesajul său a fost preluat inclusiv de Argatu din grupul Subcarpați:
„Cristian Popescu Piedone va fi eliberat. Decizia este definitivă. Asta e știrea care mi-a tulburat total ziua. În ziua cea mai lungă din an, țara primește o astfel de veste extrem de grețoasă și greu de digerat. S-ar fi rezolvat ceva dacă Piedone ar fi rămas în pușcărie până la final? Nu. Nimic nu aduce înapoi pe nimeni care a murit la sau după Colectiv. Nimic nu mai reface rănile și nimic nu mai vindecă traumele și durerea apropiaților victimelor.
Dar decizia de azi e un scuipat infect pe acele răni. E dovada că nicio formă de corupție nu poate fi prea periculoasă, că orice mândrie poate fi ștearsă și că România e țara nimănui.
Pușcăria pentru Piedone nu înseamnă un bine, dar ar fi limitat nesimțirea și putoarea (cu referință la mirosul urât) al unor persoane pentru care „fundul” e prea puțin.
Piedone va putea candida din nou și o va face și va câștiga. Iar azi sunt așa de sigur că va oferi un discurs extrem de parșiv. Așa cum ne-a obișnuit.
Cu decizia asta ne întoarce, în 10 august 2018, în ianuarie 2017 și în octombrie 2015 și nu doar pentru că oricând am putea muri cu toții într-un incendiu într-un club, dar pentru că nimănui nu îi pasă și ne mai și râd, într-un mod grotesc, în față. Până la urmă, după zeci de morți și sute de răniți, nu ne-am ales decât cu o lege care nu permite fumatul la interior. Și aia fentată, de câte ori se poate”, a spus Andrei Mușat, prezentator la Virgin Radio, pe Instagram.
(CITEȘTE ȘI: Exclusiv | S-a cântat imnul Rapidului la eliberarea lui Piedone. Momente savuroase cu Tomi rapidistul și fostul primar)
Nu doar Andrei a avut curajul să-și spună părerea despre eliberarea fostului edil:
„Cristian Popescu Piedone eliberat din pușcărie. Decizia este definitivă! Mai poate exista explicație pentru balamucul care s-a instalat în justiție?!”, a spus Ana Birchall, deputat, pe Facebook.
„Fapta nu există” așa a motivat judecătorul decizia să-l lase liber pe Piedone. Fapta care nu există e Colectiv cu cei 64 de tineri morți și îngropați. Fapta nu există!
Tot azi l-au lăsat liber și pe Puiu Popoviciu care nu a făcut nici măcar o zi de pușcărie din cei 7.
Cred că trăim momentul cel mai potrivit pentru a ne face dreptate singuri, ca-n vestul sălbatic. Că pe judecătorii orbi, strâmbi și greviști nu ne putem baza de 30 de ani încoace pentru dreptate. Ce? Mai aveam speranță de la ei?”, a spus actorul Bogdan Bob Rădulescu pe Facebook.
Pe de altă parte, au fost și oameni cunoscuți publicului larg care i-au luat apărarea lui Cristian Popescu Piedone, printre care se numără și Mara Bănică, fosta asistentă de la Acces Direct:
„Nu fac politică, dar votez de fiecare dată. Mi se pare obligatoriu. Azi a fost eliberat Piedone, în urma unui recurs extraordinar. Mie mi se pare drept. Just. Mie nu mi se pare că omul este vinovat pentru tragedia de la Colectiv. Nu el este culpabil pentru starea de fapt din țara asta în ceea de privește autorizațiile de funcționare. Mă bucur sincer că e liber”, a spus jurnalista pe Facebook.
(CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Confesiunea lui Piedone în fața casei, după liberare. „M-am rugat un singur lucru”)