HOROSCOPUL ANULUI 2025. Celebra MINERVA a citit în stele!
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Povesti celebre » Viața de film a lui Lucian Boz, arestat de Gestapo și trimis în lagăr! L-a numit „dement” pe Ceaușescu și a fost prieten cu Eugen Ionescu, Cioran și Eliade

Viața de film a lui Lucian Boz, arestat de Gestapo și trimis în lagăr! L-a numit „dement” pe Ceaușescu și a fost prieten cu Eugen Ionescu, Cioran și Eliade

De: Dan Mlădinoiu 31/05/2023 | 11:25
Viața de film a lui Lucian Boz, arestat de Gestapo și trimis în lagăr! L-a numit „dement” pe Ceaușescu și a fost prieten cu Eugen Ionescu, Cioran și Eliade

Un scriitor valoros, eminescolog apreciat de G. Călinescu, care n-a fost încă recuperat aşa cum se cuvine de literatura română, este Lucian Boz, care a trăit în exil după venirea comuniştilor la putere în România.

Lucian Boz s-a născut la 9 noiembrie 1908, în Hârlău, judeţul Iaşi. A urmat Liceul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, oraş în care s-a mutat cu familia în 1909. Și-a continuat studiile universitare tot în Capitală, la Facultatea de Drept, unde i-a avut profesori, între alţii, pe Istrate Micescu, ministru al Afacerilor Externe, în Guvernul Goga-Cuza, 1937-1938, şi ministru al Justiţiei, Constantin Stoicescu, Vintilă Dongoroz, J. Vermeuleu ş.a. A obţinut licenţa în 1934. Nu profesează avocatura, ci se lansează în presă şi în critica literară, cea în care a excelat.. S-a manifestat în aproape toate genurile: poezie, proză scurtă, roman, traduceri, eseu, dar mai ales critică literară.

Debutează în revista „Premiera”, cu un medalion consacrat poetului american Walt Whitman, în1927. Frecventează Cenaclul „Sburătorul”, condus de Eugen Lovinescu, luînd parte la şedinţele literare ale vestitului cenaclu. Însă, a publicat eseuri în toate marile reviste. Pe marii critici ai vremii George Călinescu şi Eugen Lovinescu i-a impresionat prin ideile lansate în studiul său despre Eminescu, publicându-şi ulterior cercetarea despre marele poet în volumul „Masca lui Eminescu”.

Debutul în jurnalism și unicul interviu acordat de Brâncuși

În gazetărie a debutat în 1930, în revista „Facla”, apoi în 1933, a devenit redactor al ziarelor „Dimineața” şi „Adevărul literar și artistic”. Au urmat „Tiparnița literară”, „Capricorn”, „Mișcarea”, unde a semnat cu pseudonimul Vasile Cernat, „Contimporanul”, „Zodiac”, „Discobolul”, „Jurnalul”, „Viața romînească”. În 27 martie 1930, Lucian Boz a publicat în „Facla”, condusă de Ion Vinea, unicul interviu acordat vreodată de Constantin Brâncuşi, care se afla pe atunci la Bucureşti, interviu pe care l-a inclus ulterior în volumul „Anii literari ʼ30”, din 1981.

A făcut parte din aşa-numita Generaţie ʼ27 şi a fost prieten apropiat cu Eugen Ionescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, Ion Vinea, Constantin Noica, Nicolae Steinhardt şi cu alte personalități.

Implicat în cel de-Al Doilea Război Mondial

În 1937, Lucian Boz ia drumul Parisului, unde a urmat cursuri de Drept la Universitatea Sorbona, însă nu le-a putut termina din cauza războiului care a izbucnit între timp. În perioada ocupaţiei germane s-a implicat în Mişcarea de Rezistenţă franceză, pentru care a fost arestat de Gestapo și trimis, împreună cu soția sa, în lagărul La Cité de la Muette. Deși era evreu, fiind cetățean român, Lucian Boz a fost salvat de la moarte în 1944 prin intervenția Legației Române de la Paris. Întors la Bucureşti, a lucrat în presa economică, iar în 1946 s-a stabilit la Paris, unde a colaborat cu articole la publicaţia „Le Monde”. Aceasta l-a trimis în 1947 în România pentru a face un reportaj despre urmările marii secete. De atunci n-a mai ajuns în ţara natală, potrivit lumina.ro.

Refuzul întoarcerii în România comunistă, emigrarea în Australia

La sfârșitul anului 1950, decide să emigreze în Australia, refuzând să revină în România ocupată de tancurile sovietice. După un scurt sejur la Genova, pleacă spre Antipozi, în Australia, unde ajunge în februarie 1951, după o călătorie de 35 de zile. Se opreşte mai întâi la Canberra, unde prestează munci necalificate, pentru a se întreţine. O perioadă a fost sudor-fiindcă urmase un curs de sudură cu arcul electric, în Franţa, într-o uzină. Aici a suferit un accident, care l-a obligat să îşi schimbe meseria. Apoi, se stabileşte la Sydney, unde a înființat un Birou de relaţii publice având drept client principal Industria Aerospațială Franceză, vreme de 22 de ani.

Beneficiind de excelenta cunoaştere a limbilor franceză şi engleză, Compania Air France îi oferă conducerea reprezentanţei acesteia în Australia, soţia fiindu-i angajată la Ambasada Franţei. În această calitate, publică în ziare şi reviste australiene sute de articole despre aviaţia şi industria aero-spaţială franceză. În 1958 este decorat cu medalia „Crucea de Cavaler al Meritului Comercial”, iar în 1979, statul francez, luând în calcul şi activitatea sa din Rezistenţă, îi conferă „Crucea de Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului”, pentru eminentele servicii aduse cauzei franceze.

Din păcate, această muncă foarte solicitantă l-a împiedicat să scrie literatură atât de mult cât şi-ar fi dorit. O va face abia după pensionarea din anul 1974. Totuși, a publicat eseuri şi cronici literare în reviste de limbă engleză, australiene mai ales, dar a colaborat şi la revista „Mele” din Hawaii, unde se afla prietenul său, scriitorul Ştefan Baciu, stabilit în Honolulu.

Deși nu a criticat niciodată naționalismul comunismului românesc , nici chiar în privat, a făcut-o doar în 1992, într-o scrisoare către Arșavir Acterian numită „Canalul Dunăre-Marea Neagră, o întreprindere nefastă a dementului Ceaușescu ”. Publicarea lucrării sale a fost însă blocată de autorități, care îl considerau un emigrant politic.

Lucian Boz a susţinut în Australia conferinţe despre cultura română şi a publicat articole despre mulți autori români. În anii ’80 îşi reeditează, prin xerocopiere, câteva lucrări din perioada interbelică, pe care le trimite unor prieteni şi cunoscuţi. După 1990, colaborează la „Jurnalul literar”,între 1994-2002, unde publică scrisori, amintiri, medalioane etc. Devine membru al Asociaţiei Jurnaliştilor Australieni. Colaborează la ziare şi reviste australiene: The Daily Telegraph, The Sydney Mornig Herald, The Australian. Intenţiona să scrie un eseu despre tinerii scriitori australieni.

Adus într-un prezent pe care-l merita

După Revoluția din 1989, doar câteva volume ale lui Lucian Boz au fost publicate în România. A fost cât se poate de îmbucurător faptul că revista „Antilethe”, dedicată literaturii şi presei exilului românesc, i-a consacrat acestui scriitor pagini consistente, menite să-l aducă în atenţia publicului de astăzi.

Boz a plecat la cele veșnice în 14 martie 2003, la Sydney, în Australia. Până atunci a fost inclus în volume de referință literară, iar opera sa a fost analizată, printre alții, de către Nicolae Tzone, Nicolae Florescu, Florin Manolescu, Andrei și Barbu Brezianu și Constantin Crișan.
Eseurile sale despre Eminescu au fost republicate de Constantin Cubleșan în volumul din 2001, „Oglinzile critice ale lui Eminescu”. Mostre din celelalte lucrări ale lui Boz, revizuite de Tzone, au fost tipărite în revista „Aldebaran”, iar corespondența sa a fost publicată ca volum la Editura Dacia.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista...
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te ține lipit de televizor și a ajuns deja în topul din România
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te...
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
De la 1 ianuarie, şoferii vitezomani de pe A1 şi A2 primesc amenzile direct acasă, fară să mai fie opriţi
De la 1 ianuarie, şoferii vitezomani de pe A1 şi A2 primesc amenzile direct acasă,...
Mercenarul sârb expulzat din România pentru că era spion rus a fost ucis de ucraineni în Kursk. „A murit ca un erou”
Mercenarul sârb expulzat din România pentru că era spion rus a fost ucis de ucraineni...
Un bărbat de 64 de ani a murit după o bătaie la clubul pensionarilor din Mangalia
Un bărbat de 64 de ani a murit după o bătaie la clubul pensionarilor din...
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui...
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de...
Ce preț a fost nevoită să plătească Gabriela Cristea în Tenerife, pentru a intra într-un parc cu animale?
Ce preț a fost nevoită să plătească Gabriela Cristea în Tenerife, pentru a intra într-un...
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să...
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei:
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun...
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a dat demisia! Uluitor, cine i-a luat locul! Răsturnare de situație
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a...
Creatura care mănâncă piatră! O elimină apoi sub formă de nisip fin
Creatura care mănâncă piatră! O elimină apoi sub formă de nisip fin
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin...
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca Al Capone
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca...
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Mai aveţi zile de concediu din 2024? Vedeţi aici când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut
Mai aveţi zile de concediu din 2024? Vedeţi aici când se poate recupera concediul de...
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi...
Pensionarii care ar putea primi până la 3.000 de lei. Se dau în tranșe
Pensionarii care ar putea primi până la 3.000 de lei. Se dau în tranșe
Minerva spune care sunt ZODIILE cu noroc la bani, în 2025. Cine sunt nativii „abonați” la câștiguri financiare
Minerva spune care sunt ZODIILE cu noroc la bani, în 2025. Cine sunt nativii „abonați”...
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe care le-a apreciat şi Simona Halep
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe...
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live...
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Topul supermarketurilor din România. Retailerul surpriză cu cea mai mare cifră de afaceri în 2024. Pe ce loc se clasează Lidl, Kaufland sau Carrefour
Topul supermarketurilor din România. Retailerul surpriză cu cea mai mare cifră de afaceri în 2024....
Ce să nu faci de Bobotează 2025 ca să ai noroc tot anul. Lista lucrurilor care aduc ghinion pe 6 ianuarie
Ce să nu faci de Bobotează 2025 ca să ai noroc tot anul. Lista lucrurilor...
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în oglindă și mă întreb cât de prost pot să fiu?!”
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în...
×