Cu siguranță, mulți s-au întrebat cât trebuie să scoată din buzunar pentru un partaj la notar, în 2023. Ei bine, împărțirea bunurilor mai multor coproprietari (comoștenitori, soți sau foști soți etc) are un cost care se raportează pe de o parte la valoarea bunurilor de împărțit, iar pe de altă parte, la modalitatea aleasă de a împărți bunurile. Iată cât te costă să faci un partaj la notar în 2023.
Dacă vorbim despre alegerea variantei amiabile, respectiv la notar, nu la tribunal, trebuie să ținem cont de o serie de criterii. Mai întâi, costul împărțirii unui imobil pe cale notarială este raportat la valoarea sa de piață. În privința bunurilor mobile, taxele notariale se calculează la valoarea actuală a bunurilor.
În ceea ce privește onorariul de avocat, acesta se stabilește liber între părți, dar ținând seama de complexitatea cauzei, a probatoriului, de valoarea bunurilor, dar și de ușurința de colaborare cu partea. În cele mai multe cazuri, în situația unui partaj amiabil, trebuie să se clarifice de la bun început onorariul fiecărui profesionist.
Chiar și notarul încasează anumite sume pentru consultația juridică inițială, astfel că, plătiți pentru a afla ce act să alegeți și care sunt clauzele recomandate, dar și ce efecte au ele. Fie că este vorba despre un notar cu experiență anterioară în instanță, fie că este vorba de un avocat, important este să vă asigurați că acel act pe care l-ați ales, va trece testul de rezistență în instanță.
În ceea ce privesc costurile unui partaj la notar, acestea diferă în funcție de valoarea de cotă partajată. De exemplu, pentru o valoare de 50.000 de euro, rezultă 3.152 lei (onorariu notarial) + 370 lei (taxa de intabulare) = 3.522 lei. Pe de altă parte, pentru o valoare de 100.000 de euro: 5.218 (onorariu notarial) + 740 lei (taxa de intabulare) = 5.958 lei, conform calculatorului de taxe notariale în ceea ce privește partajul.
Dacă luăm în calcul o valoare de 10.000 de euro, vom obține un rezultat în valoare de 993 lei (onorariu notarial) + 74 de lei (taxa de intabulare). Mai mult, pentru o valoare de cotă partajată de 20.000 de euro, rezultă: 1574 lei (onorariu notarial) + 149 de lei (taxa de intabulare).