Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Viață » Câți oameni au murit, de fapt, la Casa Poporului. Secretele bine ascunse despre cea mai impozantă clădire a României

Câți oameni au murit, de fapt, la Casa Poporului. Secretele bine ascunse despre cea mai impozantă clădire a României

De: Dan Mlădinoiu 15/05/2023 | 10:05
Câți oameni au murit, de fapt, la Casa Poporului. Secretele bine ascunse despre cea mai impozantă clădire a României
Zeci de oameni au murit în timpul construcției Casei Poporului. Sursa foto: Facebook/Palatul Parlamentului

Construcția Casei Poporului, clădire admirată și contestată în egală măsură de români, a început în 1984 și inițial ar fi trebuit finalizată în numai 2 ani. Termenul a fost prelungit apoi până în 1990. Construcția, actualul Palat al Parlamentului, este situată în centrul istoric și geografic al Capitalei, pe locul unde se afla cartierul Uranus. Are 4 niveluri subterane și 2 adăposturi antiatomice, pentru că Nicolae Ceausescu se temea de un atac nuclear, avându-se în vedere faptul că proiectul a fost demarat în timpul Războiului Rece.

Teama de răzvrătirea poporului

Fostul dictator era însă îngrijorat și de altceva, poate chiar mai mult decât de bombele atomice-de revolta poporului. În acest sens, el ar fi cerut construirea unor tuneluri subterane, care să-l ducă în siguranță până la aeroportul Otopeni, de unde să reușească a fugi din țară, în eventualitatea unei lovituri de stat. Inginerul Traian Popp, care a lucrat pe șantier, confirma existența unui culoar subteran care face legatura între subsolul Casei și metrou, undeva în zona dintre statiile Izvor și Politehnică. Nu exista, însă, un mijloc de deplasare secret menit să ajungă la Otopeni, declara Popp.

Pe șantier, pentru a se putea duce la sfârșit acest proiect megaloman, au lucrat între 20.000 si 100.000 de muncitori în 3 schimburi. Lor li se adăugau 200 de arhitecți, coordonați inițial de către Cezar Lăzărescu.

Puțini oameni cunosc tragica poveste a fostului arhitect-șef. Casa lui a fost dărâmată pentru a face loc noului Bulevard Victoria Socialismului, așa cum a fost demolat aproape întregul cartier Uranus, 57.000 de familii fiind mutate cu forța, conform stirileprotv.ro.

Înscrisuri lăsate de muncitori

Lăzărescu a acuzat din plin lovitura primită, nesuportând gândul că și-a pierdut casa. A murit, în urma unui atac cerebral, functia fiindu-i lui preluata ulterior de Anca Petrescu. Și muncitorii de pe șantier au lăsat în urma lor semne. Unele amuzante, altele înfricoșătoare. Un material publicat în Curierul Național, în anul 2003, prezenta câteva mesaje scrise de zidari glumeți, pe peretii Palatului, cum ar fi: „Maria + Casa Poporului“ sau „AMR (Au mai ramas) 197, 196, 195 … zile”.

Victime ale construcției

S-a vorbit mult despre lucrătorii care și-au găsit sfârșitul aici, pe cel mai mare șantier al țării din acea vreme. Documentele confirmă 27 de morți în accidente de muncă, dar au circulat și încă circulă zvonuri legate de muncitori uciși, pentru a păstra tăcerea asupra unor tuneluri sau camere secrete de aici. Anca Petrescu, fostul arhitect-șef al construcției, infirma aceste ipoteze, precizând că, atunci cand murea un muncitor, procurorii militari făceau imediat o anchetă amanunțită și se căuta un vinovat. Drept urmare, dispariția unor angajați nu ar fi fost trecută ușor cu vederea.

Se spune că în anul 1990, magnatul american Rupert Murdoch a vrut să cumpere clădirea contra sumei de 1 miliard de dolari, însă oferta sa a fost refuzată. Pentru foarte mulți, Palatul Parlamentului din Sectorul 5, denumit inițial Casa Republicii, reprezintă o construcție deținătoare a trei recorduri internaționale, potrivit romaniapitorească.ro. Ea este recunoscută ca fiind cea mai grea clădire din lume, cea mai scumpă clădire administrativă de pe glob și, nu în ultimul rând, cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață. Palatul impresionează mai ales prin monumentalitatea lui.

Cifre impresionante

Structura lui masivă și impunătoare măsoară 270 m lungime, 240 m lățime, 86 m înălțime și 92 m adâncime, fiind organizat pe 12 nivele de suprafață și alte 9 subterane. Și, pentru a termina cu cifrele, este compus din aproximativ 1000 de încăperi dintre care 2 parcări subterane, o sală de concerte, 4 restaurante, 3 biblioteci, 440 de birouri și mai mult de 30 de saloane care poartă numele unor personalități de marcă sau evenimente importante pentru poporul roman, precum Sala Nicolae Bălcescu, Nicolae Iorga, Alexandru Ioan Cuza, Sala Drepturilor Omului sau Sala Unirii.

Se știe că megalomania și cultul personalității specifice dictaturii comuniste sunt elemente identitare ale acestei clădiri. Cu toate acestea, prin denumirea de Casa Poporului pe care a avut-o după Revoluție s-a încercat schimbarea ei într-un simbol al ieșirii de sub dictatură și, implicit, al orașului. Dar această Casă a Poporului a rămas întotdeauna undeva între rușine și mândrie, o situație care s-ar putea compara cu Turnul Eiffel din Paris, supus de-a lungul timpului numeroaselor critici și acuze nevoalate din partea parizienilor.

Detaliile unui specialist care a lucrat la partea secretă a clădirii

Colonelul în rezervă Nicolae Kovacs, omul care a condus partea cea mai secretă a lucrărilor de la Casa Poporului a făcut unele dezvăluiri, puțin cunoscute și dezvăluite populației de rând, chiar după răsturnarea regimului Ceaușescu. A relatat multe aspecte privind „o rețea de subterane”, în legătură cu palatal, potrivit conexiuniurbane.ro.

Pentru a-și realiza sarcinile a avut sub comandă 12.000 de militari rezerviști. El a dezvăluit că în Casa Poporului sunt circa 5.000 de încăperi și că în subteran sunt șapte etaje și buncărul antiatomic, o incintă cu pereți groși de 1,5 m acoperiți cu o placă de eclatare, care nu poate fi penetrată în niciun fel de radiații. Adăpostul antiatomic este compus din sala principală, adică punctul de comandă – cartierul general care trebuia să aibă legături telefonice cu toate unitățile militare din România – și mai multe apartamente de locuit, destinate conducerii statului, în caz de război.

„Sala principală” urma să fie dotată cu o masă mare în mijloc și pe pereți, cu un sistem de hărți ale României, în relief. Pentru ventilație s-au adus pompe suedeze, cu filtre speciale, care au fost încastrate în pereți. Există 12 camere mari cu filtre de rezervă, stivuite pe rafturi. Acestea au fost singurele componente străine din Casa Poporului.
Ca ofițer superior specializat în construcții speciale, Kovacs a lucrat la tot ce înseamnă pasaje secrete realizate în timpul lui Ceaușescu.

20 de kilometri de rețea subterană

Este vorba de aproximativ 20 de kilometri de tuneluri realizate în așa fel încât să se poată circula prin ele cu mașini cu motor electric. Tunelurile principale leagă Palatul Cotroceni de Academia Militară, pe aceasta de Casa Poporului, iar de aici pleacă două tuneluri mari: unul spre fostul Comitet Central (actualul Minister de Interne din actuala Piața Revoluției) și unul spre actualul Minister al Apărării. Cele dinspre Piața Revoluției sunt întrerupte din loc în loc de uși impresionante, de șapte tone greutate fiecare, pentru a închide etanș zona în caz de necesitate.

Au fost înglobate în acest sistem și catacombele mai vechi ale orașului, realizate în perioada interbelică, cum este cea din zona Cotroceni, a lui Carol al II-lea. Sunt și multe alte tuneluri secundare, cum e cel dintre Casa Poporului și stația de metrou Izvor, care probabil că vor fi folosite, la un moment dat, pentru utilități publice”. Unele catacombe, ținute secrete până acum – mai precis cele situate în zona Pieței Victoria- vor fi amenajate pentru parcaje subterane.

Concomitent cu șantierul de la Casa Poporului, Kovacs a lucrat și la „clădirile speciale” din apropiere, actualul Hotel Marriott și Ministerul Apărării. Pe locul ales pentru minister exista deja un buncăr cu un planșeu din beton de 1,2 metri grosime, construit de nemți în anul 1942. De acolo, armata germană dislocată în România avea legătură telefonică directă cu Hitler. S-a încercat demolarea acelei structuri, dar era prea greu și s-a hotărât să fie înglobată în noul imobil. Așa a devenit construcția lui Hitler al doilea buncăr antiatomic al lui Ceaușescu, care nu se află sub Casa Poporului ci sub Ministerul Apărării.

Cu toate acestea, Palatul Parlamentului sau Casa Poporului este o atracție de netăgăduit pentru sute de mii de turiști veniți special pentru a-l vizita și pentru a-i cunoaște istoria.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E total schimbată
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E...
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate, nu va aduce linişte”
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate,...
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a adus sfârșitul
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a...
Trump a anunțat că o pune pe fosta logodnică a fiului său ambasadoare în Grecia. Kimberly Guilfoyle și Donald Jr. s-au despărțit recent
Trump a anunțat că o pune pe fosta logodnică a fiului său ambasadoare în Grecia....
Ce condiții pune Daniel David pentru a candida la președinție VIDEO
Ce condiții pune Daniel David pentru a candida la președinție VIDEO
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad...
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Ce cadou inedit a primit Geta Sterp după nașterea micuțului Vladimir: „Mi-a adus o mulțime de lucruri”. Culiță Sterp și Daniela au făcut cunoștință cu noul membru al familiei
Ce cadou inedit a primit Geta Sterp după nașterea micuțului Vladimir: „Mi-a adus o mulțime...
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
VIDEO Maria Dragomiroiu, despre zilele din adolescență în care vindea țuica făcută de tatăl ei. Cum se descurca artista și câte drumuri făcea pe zi. „Am putut să-mi ajut părinții să-și acopere casa.”
VIDEO Maria Dragomiroiu, despre zilele din adolescență în care vindea țuica făcută de tatăl ei....
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce...
Permisul Internaţional de Conducere poate fi luat de 25 de ori mai ieftin. Puţini şoferi ştiu de acest beneficiu
Permisul Internaţional de Conducere poate fi luat de 25 de ori mai ieftin. Puţini şoferi...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să te întreb ceva...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să...
Decizia NEAȘTEPTATĂ a Samsung pentru Europa
Decizia NEAȘTEPTATĂ a Samsung pentru Europa
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască! Ce-a putut să răspundă Alexia Eram când a fost întrebată, pe șleau, despre noul ei iubit: ”Ți-am zis eu...” La asta chiar că nu se aștepta nimeni
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască!...
Zodiile care intră sub protecția astrelor la final de an. Vor avea parte de prosperitate financiară și noroc pe toate planurile
Zodiile care intră sub protecția astrelor la final de an. Vor avea parte de prosperitate...
Lidl bagă la raft de joi, 12 decembrie, patru produse pentru casă pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Lidl bagă la raft de joi, 12 decembrie, patru produse pentru casă pe care românii...
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de euro. Scandal uriaş cu Bontea, Dumitrescu şi Scărlătescu
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de euro. Scandal...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Legendarul jucător de baseball Rocky Colavito a murit la 91 de ani
Legendarul jucător de baseball Rocky Colavito a murit la 91 de ani
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România: Am câștigat ceva timp
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România:...
Veste șoc! Mașinile pe benzină și motorină, interzise din 2025
Veste șoc! Mașinile pe benzină și motorină, interzise din 2025
Motivul pentru care avioanele nu zboară în linie dreaptă. De ce rutele lor sunt mereu curbate
Motivul pentru care avioanele nu zboară în linie dreaptă. De ce rutele lor sunt mereu...
A făcut toate tâmpeniile posibile! Călin Georgescu, analizat fără menajamente după anularea alegerilor prezidenţiale: A vorbit toate prostiile!
A făcut toate tâmpeniile posibile! Călin Georgescu, analizat fără menajamente după anularea alegerilor prezidenţiale: A...
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Jim Carrey revine în lumea filmului după ce anunțase că se retrage: „Am nevoie de bani, sincer”
Jim Carrey revine în lumea filmului după ce anunțase că se retrage: „Am nevoie de...
Zodiile care dau marea lovitură până pe 15 decembrie. 5 nativi își schimbă destinul în bine
Zodiile care dau marea lovitură până pe 15 decembrie. 5 nativi își schimbă destinul în...
Drumul spectaculos din Europa pe care trebuie să îl traversezi măcar o dată în viață. Are peisaje unice care îți taie răsuflarea
Drumul spectaculos din Europa pe care trebuie să îl traversezi măcar o dată în viață....
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în culmea fericirii
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în...
×