Românii sunt nevoiți să-și schimbe buletinul în mai multe situații, fie că vorbim despre pierderea acestuia, expirarea valabilității sau schimbarea numelui în cazul unui divorț. Totuși, mulți sunt cei care locuiesc în străinătate și trebuie să-și înlocuiască vechea carte de identitate cu una nouă. Iată cum pot face acest lucru, fără să mai vină în țară.
În România, schimbarea buletinului se face în mai multe situații. Cele mai întâlnite sunt pierderea sau deteriorarea acestuia, dar și schimbarea numelui după un posibil divorț. Bineînțeles că, românii au nevoie de un buletin nou și atunci când își schimbă domiciliul. Acest lucru se face în termen de 15 zile de la mutarea într-un alt spațiu de locuit.
Atunci când se căsătoresc sau divorțează, românii sunt nevoiți, din nou, să-și schimbe cartea de identitate. La fel se întâmplă și-n cazul adopției. Dacă expiră valabilitatea, dacă îl pierzi sau îți este furat atunci neapărat trebuie să mergi la cea mai apropiată secție de Poliție, pentru a-l schimba. Se procedează la fel și-n cazul în care acesta este deteriorat.
CITEȘTE ȘI: SECRETUL ASCUNS ÎN BULETINELE ROMÂNILOR. CE SPUNE DESPRE TINE ULTIMA CIFRĂ DIN CNP
Toți românii care locuiesc în străinătate trebuie să știe că-și pot schimba buletinul și dacă nu vin în țară. Cetățenii români de peste hotare pot solicita obţinerea unui nou act de identitate, pe baza unei procuri. Se poate rezolva simplu și ușor dacă știi aceste condiții.
Mandatarul trebuie să prezinte o procură specială pe care să se afle fotografia titularului, autentificată de misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din statul în care se află solicitantul. În această procură este neapărată nevoie să se regăsească referirea expresă la obiectul mandatului şi motivele pentru care se solicită un nou act, scrie Ziarul de Iași.
Este bine de știut că eliberarea actelor de identitate se face doar cu solicitarea cetățenilor, nu din oficiu. Titularul sau reprezentatul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate în următoarele cazuri: