Vulcanul Șiveluci este unul dintre cei mai activi vulcani din Peninsula Kamceatka din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Un nor de cenușă a acoperit cerul, iar traficul aerian ar putea fi pus în pericol. Cenușa s-a ridicat la o înălțime de peste 10 km înălțime.
Cea mai recentă și majoră erupție a vulcanului Şiveluci din Orientul Îndepărtat al Rusiei a avut loc în anul 2007, urmată de cea de marți, 11 aprilie 2023, la ora locală 06:31.
Specialiștii au emis un cod roșu pentru aviație. Norul de cenușă poate ajunge și la 15 km înălțime, ceea ce înseamnă că pot fi afectate și aeronavele de joasă altitudine: „Activitatea continuă ar putea afecta aeronave internaţionale şi de joasă altitudine. Cenuşa a ajuns până la 20 de kilometri altitudine. Norul de cenuşă s-a deplasat în direcţie vestică şi a fost înregistrată o cădere puternică de cenuşă peste satele din apropiere. Vulcanul se pregătea pentru asta de cel puţin un an… iar procesul continuă, deşi acum s-a mai calmat puţin”, a declarat Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică, potrivit Agerpres.
Totodată, erupția vulcanului se resimte și în rândul cetățenilor. Autoritățile locale au închis școlile, iar locuitorii din apropierea vulcanului au fost îndemnați să rămână în case. Norul de cenusă s-a întins pe o rază de aproximativ 100 de kilometri pătrați. Din primele informații, stratul depus pe sol ajunge la 10 cm : „Locuitorii sunt sfătuiţi să stea în casă şi să evite deplasările inutile. Din cauza a ceea ce tocmai am văzut aici cu ochii mei, va fi imposibil pentru copii să meargă la şcoală”, avertizează directorul regiunii municipale Ust-Kamchatsky, Oleg Bondarenko.