Ultima săptămână a fost una de foc pentru drumarii din nordul României. Luna aprilie a venit cu ninsori abundente, iar drumurile au fost blocate de zăpadă. Mulți au rămas izolați, mai ales în Botoșani, iar drumarii au lucrat încontinuu pentru a redeschide circulația. Printre ei s-a aflat și Dumitru, bărbatul de 57 de ani care a murit după ce a lucrat 40 de ore fără oprire.
Vremea rea a blocat județul Brașov, iar puținii drumari au lucrat la foc continuu pentru a deszăpezi drumurile. Printre ei s-a aflat și Dumitru. Un bărbat de 57 de ani, cunoscut cu probleme de diabet, care nu s-a oprit din muncă timp de 40 de ore. După munca intensă, bărbatul și-a luat în sfârșit o pauză și s-a culcat, însă nu s-a mai trezit niciodată.
În data de 7 aprilie, la primele ore ale dimineții, angajatul Secției Drumuri Naționale (SDN) a fost găsit mort de unul dintre colegii săi.
„Era un om extraordinar și foarte dedicat muncii și oamenilor. A muncit până la epuizare”, a declarat un apropiat al bărbatului.
Înainte să se stingă din viață, Dumitru s-ar fi luptat şi cu nămeţii de pe drumul către satul unde o femeie a născut acasă, asistată prin video call de salvatori. Câteva ore după naștere, atunci când drumurile au fost deszăpezite, mama şi copilul au putut ajunge în siguranţă la spital, datorită lui Dumitru.
„Era bucuros, da. A zis că măcar o faptă bună a făcut şi el. A născut fata aia şi au adus-o. Era bucuros că a salvat o viaţă şi a murit el”, a declarat un coleg al bărbatului.
(CITEȘTE ȘI: METOROLOGII ANM AU SCHIMBAT PROGNOZA METEO! CÂND TRECE, DE FAPT, VORTEXUL POLAR CARE A ADUS COD ROŞU DE VISCOL ŞI NINSORI)
Moarte lui Dumitru a șocat pe toată lumea, iar sindicaliștii au tras un semnal de alarmă după decesul bărbatului. Aceștia au subliniat că aceia care se află la conducere ar trebui să „înţeleagă efortul pe care îl depun zilnic angajaţii instituţiei”. De asemenea, sindicaliştii au atras, din nou, atenţia conducerii CNAIR asupra faptului că ”numărul insuficient al angajaţilor şi lipsa utilajelor sunt o problemă majoră cu care drumarii din toată ţara se confruntă”.
„Facem precizarea că drepturile salariale ale muncitorilor din DRDP-uri şi secţiilor locale nu sunt mari în comparaţie cu personalul CNAIR Central, iar sporurile acordate sunt esenţiale pentru întregirea veniturilor şi pentru a duce o viaţă în condiţii decente.
Cu un salariu de aproximativ 3000 de lei oamenii lucrează până la epuizare să asigure siguranţa circulaţiei pe drumurile publice. De mai bine de 80 de ore, drumari din toată ţara s-au alăturat colegilor din judeţele afectate de starea vremii. Aceştia mănâncă şi se odihnesc pe unde apucă în condiţii inumane”, a transmis sindicatul.