Carnea separată mecanic este un produs din carne tip pastă obținut prin măcinarea sau amestecarea la presiune înaltă a unor resturi de la carcasele de pui, curcan sau porc. Din pasta obținută se prepară parizer, crenvurști, cârnați sau pateuri, alimente preferate de mulți români. Experții trag un semnal de alarmă asupra calității și explică totodată cât de sigură este pentru consum.
Carnea separată mecanic a început să fie folosită pe scară largă în anii 1960. Producătorii au numit-o „carne foarte fină”. Într-un timp scurt, produsele obținute au început să fie considerate inferioare din punct de vedere nutritiv și social, iar din acest motiv au devenit tot mai ieftine și accesibile unei categorii tot mai largi de consumatori.
Consecințele asupra sănătății nu au întârziat să apară. Produsele din pastă de carne conțin în cantități, deloc neglijabile, aditivi alimentari, conservanți, coloranți, proteine vegetale din soia, amidon, emulsificatori, sare, potențiatori de gust. Sunt substanțe care au rolul de a lega pasta din resturi animale și de a modifica gustul. Cercetările au dovedit că astfel de alimente pot provoca boli cardiovasculare, diabet, tulburări metabolice, cancer.
Cu cât carnea dezosată mecanic este mai păstoasă și obținută la presiune mai mare, cu atât se depreciază mai mult din punct de vedere nutrițional și în același timp este mai sensibilă la contaminarea cu bacterii (Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus).
Potrivit studiilor riscul de dezvoltare microbiană crește o dată cu gradul de degradare a fibrei musculare și punerea în libertate a nutrienților din carne.