Un nou virus a fost readus la viață! Este vorba despre un „virus zombie” care a fost înghețat timp de aproape 50.000 de ani, sub un lac din Siberia. Acest virus ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor și animalelor.
Temperaturile tot mai ridicate din Arctica au dus la dezghețarea permafrostului, un strat înghețat de sol, care poate trezi virusuri care au fost latente timp de mii de ani și care ar reprezenta riscuri uriașe pentru întreaga populație, relatează CNN.
Cercetătorii susțin că există riscul eliberării deșeurilor chimice și radioactive din timpul Războiului Rece, care ar putea dăuna vieții sălbatice și ar putea perturba ecosistemele, în timpul dezghețurilor.
(CITEȘTE ȘI: O nouă pandemie amenință omenirea. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă)
În literatura de specialitate, permafrostul acoperă o cincime din emisfera nordică, sub tundra arctică și pădurile boreale din Alaska, Canada și Rusia.
Permafrostul poate păstra mii și mii de ani rămășițele mumificate ale unui număr mare de animale dispărute, pe care oamenii de știință le-au putut dezgropa și le-au studiat de-a lungul timpului, inclusiv doi pui de leu din peșteră și un rinocer lânos.
Încălzirea globală are efecte negative asupra acestui strat înghețat de sol, iar cercetătorii avertizează că trebuie să păstrăm înghețat cât mai mult acest strat.
„Se întâmplă lucruri îngrijorătoare cu permafrostul și de aceea este foarte important să păstrăm cât mai mult permafrost înghețat posibil”, a spus Kimberley Miner, un cercetător în climă la NASA, potrivit sursei citate.
Acest virus „zombie” persistă încă în straturile de pământ prelevate din permafrostul siberian și cercetătorii spun că particulele virale conținute în acestea sunt încă infecțioase, ceea ce reprezintă un risc uriaș pentru omenire.
„Dacă există un virus ascuns în permafrost cu care nu am fost în contact de mii de ani, s-ar putea ca apărarea noastră imunitară să nu fie suficientă. Este corect fim proactivi și nu doar reactivi. Iar modalitatea de a lupta împotriva fricii este să ai cunoștințe”, a declarat Birgitta Evengard, profesor emerit la Departamentul de Microbiologie Clinică al Universității Umea din Suedia
(VEZI ȘI: Kraken, cea mai periculoasă tulpină de coronavirus de până acum. Medicii se tem de ce ar putea urma)