Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit recent faptul că angajatorii au obligația de a respecta atât repausul zilnic, cât și pe cel săptămânal al angajatului. Cele două drepturi ale salariatului sunt stabilite prin lege și trebuie acordate.
Dat fiind faptul că România este țară membră a Uniunii Europene, va fi aprobată reglementarea potrivit căreia angajatorul trebuie să-i respecte dreptul la odihnă salariatului. Perioada de repaus zilnic a fost, astfel, separată de cea săptămânală. Prevederea a fost transmisă prin intermediul unui comunicat de presă.
„Or, o situație în care repausul zilnic ar face parte din repausul săptămânal ar goli de conținut dreptul la repaus zilnic, privând lucrătorul de valorificarea efectivă a acestuia, atunci când beneficiază de dreptul la repaus săptămânal. În acest context, Curtea reține că directiva nu se limitează să stabilească în mod global o perioadă minimă pentru dreptul la repaus săptămânal, ci precizează în mod expres că această perioadă se adaugă perioadei aferente dreptului la repaus zilnic. Rezultă că perioada de repaus zilnic nu face parte din perioada de repaus săptămânal, ci se adaugă la aceasta, chiar dacă o precedă în mod direct”, scrie într-un comunicat de presă legat de hotărârea CJUE.
(CITEȘTE ȘI: Este oficial! Abonamente la sală oferite de către angajator. Cine sunt cei care pot beneficia de acest lucru)
În momentul actual, Codul Muncii specifică faptul că între două zile de muncă, salariatul are dreptul la minimul 12 ore consecutive de pauză. Ca urmare, în cazul în care angajatul termină, de exemplu, programul pentru luni la ora 00:00, angajatorul face o ilegalitate dacă îl cheamă următoare zi la ora 10:00.
Mai mult de atât, orice angajator este obligat să ofere, prin lege, 48 de ore libere săptămânale, distribuite în două zile. De regulă, zilele vizate sunt sâmbătă și duminică.
(CITEȘTE ȘI: Zile libere 2023. Evenimentele pentru care poți să primești concediu suplimentar de la angajator)