Vești bune pentru adolescenții pasionați de condus și de mașini. Nu trebuie să mai aștepte până la vârsta majoratului pentru a obține permisul de conducere. Acum, doritorii se pot alege cu un permis de conducere de la vârsta de 16 ani.
O școală de șoferi din Dâmbovița vine cu o noutate și aduce permisul de conducere și pentru persanele minore. Mai exact, se pare că și în România adolescenții pot obține permisul la vârsta de 16 ani. Cei interesați trebuie să știe că există trei categorii de autovehicule pe care le pot conduce, numai după ce au urmat cursurile unei școli de șoferi și au susținut și trecut examenul.
Adolescenții pot obține un permis B1. Cu acesta vor putea conduce vehicule cu patru roți (cvadricicluri), acționate cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă proprie este cuprinsă între 400-550 kg, având o putere netă maximă ce nu depășește 15kw (20 cai putere).
De asemenea se poate obține și un permis A1. În această categorie se înscriu motocicletele cu o cilindree de maximum 125 cm³, cu o putere maximă de 11kw (15 cai putere) și un raport putere/greutate de 0,1 kw/kg, dar și triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 kw (20 cai putere).
Există și o a treia categorie de permis pentru cei de 16 ani. Permis AM pentru vehiculele cu două sau trei roți, echipate cu motor cu ardere internă sau electric, a căror viteză prin construcție este cuprinsă între 25 și 45 km/h și cu o capacitate maximă de 50 cm³.
(CITEȘTE ȘI: CODUL RUTIER, SCHIMBARE MAJORĂ! PERMISUL DE CONDUCERE AL ȘOFERILOR POATE FI RETRAS)
Pentru toate cele trei categorii de permis, tinerii șoferi pot începe școala de șoferi de la vârsta de 15 ani și 9 luni. Aceștia trebuie să urmeze atât ore de legislație, cât și ore de conducere în trafic și în poligon. Pregătirea tinerilor șoferi va dura cel puțin 4 săptămâni.
La fel ca în celelalte cazuri, pentru a se înscrie la școala de șoferi, adolescenții au nevoie de carte de identitate în original și copie, avize psihologice și medicale, certificat de cazier judiciar, dar și de acordul părinților. După ce cursanții ajung la finalul orelor de pregătire se va întocmi dosarului pentru examen. Mai apoi, adolescenții vor ajunge în fața probelor teoretice și practice. Pentru partea teoretică vor da un examen ce conține 26 de întrebări, dintre care trebuie să rezolve corect 22. Apoi urmează proba practică.
(VEZI ȘI: PUȚINI ȘOFERI ȘTIU ASTA! LA CE SERVEȘTE COMPARTIMENTUL ”SECRET” PE CARE MULȚI ÎL AU ÎN MAȘINĂ)