Proprietarii de apartamente riscă să fie amendați cu sume fabuloase în cazul în care nu cunosc legislația în vigoare. În funcție de situația în care se află, pot fi taxați cu sume cuprinse între 500 și chiar 10.000 de lei. Pentru a evita acest caz, este important să știți reglementările.
Conform legislației, proprietarii care modifică suprafața utilă a apartamentului, fără să anunțe asociația de proprietari și administrația fiscală, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Situația nu poate fi evitată prin neprimirea președintelui blocului sau al unui membru al asociației pentru că refuzul acesta aduce o amendă cuprinsă între 500 și 3.000 de lei.
Un alt caz în care proprietarii sunt pasibili de amendă este cel în care aceștia fac modificări în imobil care afectează structura clădirii, funcționarea instalațiilor sau a altor elemente comune.
(CITEȘTE ȘI: Toți românii trebuie să știe! Ce amendă riști să primești dacă nu strângi zăpada din fața casei)
Potrivit legislației în vigoare, o primă situație costisitoare este cea în care proprietarii care schimbă destinația locuinței cu un alt spațiu, în acte, fără autorizație sau aprobări legale, riscă o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
O altă situație în care proprietarii sunt pasibili de amendă este cea în care refuză categoric să își facă lucrări de reparații, întreținere și alte tipuri din această categorie, în situația în care lipsa lor de schimbare afectează, în mod direct, vecinii de bloc. De exemplu, dacă o persoană are o problemă cu scurgerile de apă și afectează oamenii care locuiesc în apartamentele din jurul său, riscă, dacă nu rezolvă problema, o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
(CITEȘTE ȘI: Greșeala care îți poate aduce o amendă de 6.000 de lei. Reglementarea intră în vigoare din februarie 2023)