Este vorba despre programul Rabla Local, program prin care pot fi casate mașini mai vechi de 15 ani, fără obligația de a cumpăra altă mașină nouă. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor.
Potrivit ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, programul Rabla Local va începe în luna martie. Programul permite scoaterea din circulație a aproximativ 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani.
În funcție de populația fiecărei comune, a fiecărui oraș și municipiu, se va stabili numărul maxim al beneficiarilor.
„Am discutat în mod special despre ‘Rabla local’, program care are o finanţare de 240 milioane de lei şi care va permite scoaterea din circulaţie a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. Aici ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul primăriei în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei şi 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o maşină mai veche de 15 ani.
Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu. Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT şi vom porni programul în cursul lunii martie, aşa am stabilit cu autorităţile locale reprezentate de asociaţiile oraşelor, municipiilor şi comunelor”, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Programul Rabla se adresează exclusiv persoanelor fizice. Astfel, în schimbul predării unui autoturism mai vechi de 15 ani, românii vor intra în posesia celor 3.000 de lei, dar nu înainte de a respecta următoarele condiții:
Totodată, la data solicitării, mașina trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani. Mașina trebuie să se încadreze în norma de poluare Euro 3 sau mai mică, iar vechimea se va calcula începând cu anul fabricației.
De asemenea, autoturismul trebui să dețină următoarele componente:
Pentru a putea obține banii, ai nevoie de o cerere de finanțare tipizată, actul de identitate, împuternicire notarială, documentul doveditor al descrierii de către solicitant,la Trezorerie, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu și de împuternicire notarială.
Vezi și: VESTE BUNĂ PENTRU ȘOFERI! CUM POȚI SCĂPA DE PLATA ROVINIETEI ÎN 2023